Již třetí den po sobě Babišovy noviny koupou Sobotku v kauze Bakalových dolů

01.10.2015 9:25

Již třetí den se Lidové noviny, které spadají do vlastnictví Andreje Babiše (ANO), věnují kauze kolem privatizace OKD, jež je spojována se současným premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Ten jakékoliv pochybení v tehdejší privatizaci však odmítá.

Již třetí den po sobě Babišovy noviny koupou Sobotku v kauze Bakalových dolů
Foto: OKD
Popisek: OKD

Dnes se Lidové noviny věnují posudkům a odborným dobrozdáním k hodnotě důlní společnosti, jež mají ukázat, jak se povedlo zkreslit prodejní cenu při privatizaci menšinového podílu Ostravsko-karvinských dolů v roce 2004. V kauze měla státu vzniknout škoda 5,7 miliardy korun.

Žaloba mimo jiné klade vinu znalci Rudolfu Douchovi za to, že se měl dopustit křivé výpovědi a nepravdivého posudku. Byl to on, kdo ocenil 46procentní státní podíl v dolech na 2,08 miliardy korun. Před soudem stanou také úředníci z Fondu národního majetku, který v té době podíl v OKD pro stát spravoval. Posudek žalobce Tomáše Černého však ke stejnému datu stanovuje hodnotu státního podílu na 9,8 miliardy korun.

Proč je tedy nyní v obžalobě škoda nižší? I na to Lidové noviny odpovídají. „Protože vývoj událostí při privatizaci dospěl k tomu, že nakonec kupující Karbon Invest uhlobaronů Viktora Koláčka a Petra Otavy zaplatil za akcie státu 4,1 miliardy,“ píší. 

Podle obžaloby se tehdy stala chyba v několika výpočtech, například co se týče předpokládané ziskovosti, úprav hospodářských výsledků OKD či stanovení hodnoty hornických bytů, kterých bylo v OKD bezmála 44 tisíc. Do výpočtů se však tehdy „nevešly“ ani bankovní směnky či stovka rekreačních objektů, píší LN.

„Státem najatý znalec ocenil každý z těchto bytů na 40 tisíc s tím, že to byla v té době na Ostravsku cena obvyklá, protože za tolik se prodávalo v kraji nedávno před sestavováním posudku dva tisíce bytů Třinecké železárny. Celkem tak měl bytový fond hodnotu 1,7 miliardy, z níž přes 800 milionů ‚patřilo‘ státu. Posudek ovšem vycházel z neověřených zpráv. Ve skutečnosti železárny prodávaly průměrně jeden byt za 56 tisíc,“ konstatují Babišovy noviny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…