Jízda králů s Babišem. O šéfovi ANO jsme se ve Vlčnově dozvěděli velmi zajímavé věci

29.05.2017 21:04

PŘEDVOLEBNÍ JÍZDA REPUBLIKOU Dědeček nového krále z tradiční jízdy králů ve Vlčnově, která se konala včera, má velmi blízko k bývalému ministru financí Andreji Babišovi. Pomáhal mu prý koupit zdejší zemědělské družstvo. To se dozvěděly ParlamentníListy.cz přímo ve zmíněné moravské vesnici.

Jízda králů s Babišem. O šéfovi ANO jsme se ve Vlčnově dozvěděli velmi zajímavé věci
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ve Vlčnově se konala tradiční jízda králů a byli tam i někteří politici

„Vzal bych Babiše do horkovzdušného balónu, vystoupal do tří tisíc metrů a vyhodil ho do prostoru,“ řekl ParlamentnímListům.cz Zdeněk, který vypomáhal v jedné z hospod při tradiční jízdě králů ve Vlčnově, kterou chrání UNESCO. Tenhle místní rodák se rozvedl, manželka ho o všechno obrala, tři roky pracoval v USA a teď dělá v nedaleké společnosti Autopal za 16 000 korun chladiče. Moc se mu to ale nepozdává, tak přemýšlí o návratu do Ameriky, kde je líp. Ostatně o bývalém ministru financí jsme se dozvěděli i mnoho dalších zajímavostí.

Od veselice k veselici

O víkendu se na Moravě konalo hned několik lidových veselic. V Chropyni například proběhly Hanácké slavnosti plné lidových tanců a dechovky. „Ještě nevíme, koho budeme volit. Babiš byl ale dobrý ministr. Držel rozpočet, zlepšil vybírání daní a tak. Nechápu, proč se ho chtěl Sobotka zbavit. Tady vládla ODS a teď starostka za ČSSD. Snaží se udělat pro rozvoj města, co může. Držíme jí palce,“ sdělili starší pánové v jedné z narvaných hospod a návdavkem si necudně zavtipkovali: „Piča je dobrá věc, když to není chlap. Švédská trojka je bezva, ale nesměj ťa vynechat.“

Ve Vlčnově se konala světoznámá Jízda králů. Vesnice byla už od rána plná lidí. Tady hrála dechovka, jinde zpíval ženský soubor. „Dostal jsem od Babiša dva tisíce korun, toš vás móžu hostit,“ smál se hospodář v kroji v Muzeu lidových pálenic a naléval víno zdarma. Každý mu přesto přispěl pár korunami do kelímku.

V domě novopečeného krále se už od rána stoly prohýbaly dobrotami. U jednoho seděl bývalý ministr financí Andrej Babiš, pochutnával si na koláčku. O kousek dál si senátor Čunek ťukl čtvrtkou slivovice s farářem. „Máme právo na soukromí. Prosím, chovejte se podle toho,“ vyzval kněz fotografy a upil slivovici schovaný za slečnou v kroji. Rozhovor se senátorem přineseme později.

Na krále, na Babiše

Když ženy začaly strojit krále, skoro na něj přes davy nebylo vidět. Nejdřív čepec, pak růži do úst, přesně podle legendy. Ta praví, že když v roce 1469 utíkal uherský král Matyáš Korvín z prohrané bitvy s Jiřím z Poděbrad, měl se převléci za ženu, ozdobit pentlemi a do úst si vložil růži, aby se hlasem neprozradil. Utíkal z Uherského Brodu, byl bez prostředků, takže žádal vesničany o jídlo, až se dostal na svůj hrad v Trenčíně. Šéf ANO teď celý lidový obyčej z dáli pozorně sledoval. Avšak, jak se ParlamentníListy.cz dozvěděly, má Agrofert ve Vlčnově svou akvizici a souvisí to i s rodinou krále.

„Dědeček současného krále pomáhal ještě s partnery prodávat zdejší zemědělské družstvo, tedy akciovku, za babku Babišovi. V padesátých letech byli statkáři přinuceni do družstva vložit koně, vozy a tak dále. Říkalo se tomu živý a mrtvý inventář. Po revoluci se z družstva stala akciovka, tedy Vlčnovská zemědělská a. s. Kdo do družstva kolik vložil, podle toho dostal akcie. Někdo v nich měl majetek za dvě stě tisíc korun, jiný méně. Nicméně za posledních dvacet let akcie tak klesly na ceně, že se z těch dvě stě tisíc stalo dvacet tisíc korun. Ti borci ve vedení akciovky prostě ze stokoruny dokázali udělat korunu. Prostě turecké hospodářství. Táta tam dělal čtyřicet let, přišel tam o zdraví a pak nad tím málem plakal,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz jeden z místních občanů, ale nepřál si být jmenován.

Král se svou družinou mezitím projel obcí. „Na krála, na krála,“ vybírali hoši na koních do kasiček. Ostatně tento lidový obyčej je od roku 2011 zapsán organizací UNESCO na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví. Celý víkend nicméně Vlčnovem zněly lidové písně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…