Josef Skála ke slovům primátora Hřiba: že Sověti přišli k hotovému? Nevkusné!

08.05.2020 10:47

Někdejší místopředseda komunistů pro ideologii Josef Skála vyložil svůj pohled na konec druhé světové války. Právě dnes uplynulo 75 let ode dne, kdy nacistické Německo podepsalo bezpodmínečnou kapitulaci. Za „hloupoučké“ a zcela nemístné označil teze, že Praze pomohli proti Němcům Vlasovci, vyzdvihl roli sovětských vojáků a obul se do pražského primátora Zdeňka Hřiba (Pirát), starosty Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) i starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře.

Josef Skála ke slovům primátora Hřiba: že Sověti přišli k hotovému? Nevkusné!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest za propuštění Juliana Assange, zakladatele WikiLeaks, před britskou ambasádou v Praze

Skála na serveru YouTube připomněl, že osvobozování našeho hlavního města začalo Pražským povstáním. Podle komunisty přispěchali povstalcům na pomoc i sovětští vojáci. „Prosba o pomoc mířila v ruštině i k Rudé armádě a byla vyslyšena. Střelhbitě a velice obětavě,“ prohlásil doslova.

Anketa

Kdo je vám sympatičtější?

hlasovalo: 29610 lidí

Rychlost, s jakou Rudá armáda Praze pomohla, prý zachránila Pražany i krásnou architekturu našeho hlavního města. Kdyby Rudá armáda nepřišla tak rychle, hrozil by podle Skály Praze osud polského hlavního města Varšavy. Tu nacisté srovnali se zemí.

„Dnes se to ale líčí tak, že Praha se skoro osvobodila sama. Skoro to svádí k jízlivé poznámce, že když to bylo tak jednoduché, proč tak nemohla činit v letech 1939, 1940, 1941, až 1944. Praha mohla povstat teprve poté, co Rudá armáda zastavila Hitlera před Moskvou a poté ho drtila cestou přes Stalingrad a Kursk až do Berlína. Pražské povstání mohlo vypuknout až po Hitlerově sebevraždě. A když někdo vydává za důkaz opaku příměří, které podepsal velitel nacistických vojsk v Praze s představiteli Pražského povstání, tak je to nevkusná povídačka. Copak by něco takového učinil, kdyby se na něj nevalily statisíce sovětských vojáků a on nespěchal i se svými jednotkami do amerického zajetí?“ zeptal se Skála.

„Velmi nevkusná je i říkanka o tom, že Rudá armáda přišla v Praze vlastně k hotovému,“ pokračoval Skála v narážce na prohlášení pražského primátora Zdeňka Hřiba a některých historiků, že Praze pomohli i tzv. Vlasovci.

„Říkanka, kterou je dneska opřádají, je orálně zvrhlá a argumentačně žalostná,“ poznamenal na konto Vlasovců Skála s tím, že šlo o sovětské občany, kteří po Hitlerově boku bojovali proti SSSR, kde se nacisté dopouštěli vyhlazovací války. „A hloupoučká je i verze o vojenské dimenzi vystoupení Vlasovců. Nalejme si čistého vína. To jediné, co jim umožnilo, aby se alespoň na chvíli pokoušel odčinit své hříchy z předchozích měsíců byl, právě bleskový postup Koněvova sboru,“ pokračoval Skála.  

Skála si v této souvislosti vzpomněl na svůj rozhovor se sovětskými válečnými veterány, který se odehrál v roce 1970. Dozvěděl se od nich, že maršál Ivan Stěpanovič Koněv zakázal svým vojákům použít v Praze těžkou artilerii, ale zároveň jim nakázal, aby postupovali s maximální možnou rychlostí.

Anketa

Je prezident Zeman vlastizrádce?

5%
95%
hlasovalo: 17967 lidí
Kdyby Koněv nepostupoval tak rychle, měli by prý Vlasovci v podstatě jen 3 možnosti. Mohli se pokusit prokličkovat do amerického zajetí. V této snaze mohli narazit na německé vojáky, kteří by se je mohli pokusit postřílet. Nebo mohli po boku Němců bojovat proti Rudé armádě. A do třetice mohli Vlasovci obrátit zbraně proti Němcům, ale tato možnost je podle Skály iluzorní. Nepochybuje totiž o tom, že by Němci v takovém případě Vlasovce vyhladili.

„Otázka stojí jednoznačně: Kdo je tady hrdinou? Ti, kdo přistoupili na to, že budou bojovat proti vlastní zemi, nebo ti, kteří dokázali takovému svodu odolat, i když věděli, že to možná zaplatí smrtí?“ otázal se Skála.

Komunista má za to, že nikdy a nikdo nepomohl Čechům tolik, jako Sověti, ale dnes se bohužel najdou lidé, kteří tuto velikou pomoc zpochybňují.

„I čeští Vlasovci 21. století mají totiž zhruba stejně zkřivenou duši a morálku. I oni to dělají v cizí moci, v cizím zájmu, proti vlastní zemi a dokonce i v zájmu scénářů, které míří znovu 'Nach Osten‘,“ pravil Skála. Moderním vlasovcům ale nehrozí smrt v nacistických lágrech, takže jejich zrada je podle Skály vlastně ještě horší, neboť se nedá vysvětlit strachem o život. Pánům jako je Hřib, Kolář a Novotný a další, kdo se této nechutné kampaně účastní, totiž rozhodně nehrozí smrt hlady, nezměrnou dřinou nebo brutální represí. Jejich jednání je tak ještě nepoměrně nepřijatelnější a neomluvitelnější,“ uzavřel Skála. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…