Jourová: S Babišem jsme domluveni, že budu pokračovat. Pozor, Rusko chce ovlivnit volby

21.11.2018 12:21

Volby do Evropského parlamentu chce podle eurokomisařky Věry Jourové ovlivnit Rusko. Jak uvedla pro server Aktuálně.cz, země nejspíš spustí dezinformační kampaň.

Jourová: S Babišem jsme domluveni, že budu pokračovat. Pozor, Rusko chce ovlivnit volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

„Říkám to na základě zkušeností, které máme z poslední doby. Kdybych vám řekla, že nevěřím, že se to bude dít, tak bych vám jednak lhala a jednak bych byla blázen,“ dodala k možnému ovlivňování evropských voleb ze strany Ruska Jourová. Poukázala na Spojené státy, kde se čeká na výsledky vyšetřování. 

„Je prokázáno, že se dezinformace objevily i v kampani před zářijovými volbami ve Švédsku. Za poslední dva roky máme tolik varovných signálů, že je zřejmé, že to bude použito znova. Musíme se tedy připravit na další vlnu dezinformací,“ poznamenala Jourová.

Původní text ZDE

„My v komisi se snažíme, aby lidem nebylo možné vypláchnout mozky lží. Nechceme ale nijak ovlivňovat to, jestli se v kampaních budou k lidem dostávat pravicové, levicové, nebo třeba populistické názory. Pokud nejde o extremistické věci, které zakazuje zákon, pak všude platí ochrana svobody slova a to, že lidé mají nárok na všechny informace, ze kterých si pak udělají sami obrázek,“ poznamenala Jourová.

V rozhovoru se vyjádřila také k premiérovi Andreji Babišovi, jenž je podle ní proevropským liberálem. Co se týče domluvy s Babišem ohledně jejího pokračování působení v nové Evropské komisi, mají prý dohodu z května. 

„Pan Babiš nemá rád slovo nevím. Tak jsem mu řekla, že ano, pokud mi česká vláda dá důvěru. Takže tam samozřejmě je ještě několik otazníků, ale domluvili jsme se,“ poznamenala Jourová. „Když je člověk eurokomisařem podruhé, má mnohem větší šanci na to, že dostane skutečně významnou pozici, než kdyby sem Česko poslalo nováčka. Andrej Babiš je přesvědčen, že bych mohla být jednou z místopředsedkyň komise,“ uzavřela Jourová s tím, že jde o silnou pozici.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…