Jourová: Schodek čerpání dotací z EU se snížil o tři miliardy Kč

03.10.2014 11:35

Ministerstvu pro místní rozvoj se podařilo snížit schodek čerpání evropských dotací pro letošní rok o tři miliardy korun. Česko tak letos přijde o méně než 20 miliard korun, řekla na dnešní bilanční tiskové konferenci končící ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová.

Jourová: Schodek čerpání dotací z EU se snížil o tři miliardy Kč
Foto: Daniela Černá
Popisek: Věra Jourová

„Původní odhad na začátku roku byl dokonce 24 miliard korun. Dnes se jeví, že se dostaneme pod 20 miliard korun," uvedla končící ministryně.

Podle Jourové však větší část ztráty vznikla kvůli měnové intervenci České národní banky, která korunu výrazně oslabila vůči euru. „Z odhadované ztráty pro letošní rok činí 11,7 miliardy korun kurzový rozdíl, který vznikl umělou intervencí ČNB. Kdyby nebylo této intervence, která způsobila, že jsme měli k dispozici více peněz, tak by bylo nedočerpání výrazně nižší," upozornila Jourová.

MMR odhaduje, že ČR celkem za končící programové období nedokáže vyčerpat až 60 miliard

Částka určená k čerpání je pevně stanovena v eurech, příjemcům se však vyplácí v korunách vždy podle aktuálního kurzu. Jakékoliv kurzové změny se tak odráží v tom, jak velkou částku v korunách má Česko k dispozici a kolik zbývá dočerpat.

Česká republika je z pohledu čerpání evropských peněz nejhorší z celé EU. Loni nedočerpala až deset miliard korun, letos hrozí, že ČR přijde o další miliardy korun. MMR, které je koordinátorem dotačních programů, odhaduje, že celkem za končící programové období ČR nedokáže vyčerpat až 60 miliard korun. Různými opatřeními se nyní snaží, aby se tato částka snížila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…