Jourová bedlivě sleduje Polsko. Zrušené volby znamenají drobnohled

08.05.2020 11:30

V Polsku se tuto nedělí měly konat prezidentské volby, ale kvůli koronaviru se konat nebudou. Eurokomisařka Věra Jourová k tomu poznamenala, že z hlediska pandemie toto rozhodnutí chápe. Přesto vládě strany Právo a spravedlnost do Varšavy vyslala varovný signál.

Jourová bedlivě sleduje Polsko. Zrušené volby znamenají drobnohled
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

Anketa

Kdo je vám sympatičtější?

hlasovalo: 29610 lidí
U našich severních sousedů měly tuto neděli proběhnout prezidentské volby. Kvůli koronaviru však neproběhnou. Nejsilnější vládní strana Právo a spravedlnost řadu týdnů tlačila na to, aby tyto volby proběhly i navzdory koronaviru. Současný prezident Andrzej Duda, který má velkou podporu vládní strany, totiž podle zveřejňovaných průzkumů jasně vedl nad svými protikandidáty. Vedl tak výrazně, že by teoreticky mohl zvítězit už v prvním kole.

Vládní strana Právo a spravedlnost proto prosazovala konání prezidentských voleb korespondenční formou a to v původním termínu, to jest 10. května, kdy mělo proběhnout 1. kolo a kolo druhé o 14 dní později. Nakonec však kabinet premiéra Mateusze Morawieckého od záměru ustoupil a volby fakticky odložil. Opozice, která po odložení dlouhodobě volá, tak mohla slavit malé vítězství.

Česká eurokomisařka Věra Jourová v rozhovoru pro server Seznam zprávy poznamenala, že konat volby v době pandemie by nepovažovala za rozumné.

K polskému zákonnému uspořádání se nechci vyjadřovat. Vždycky máme a měli jsme na mysli, aby každá členská země respektovala pravidla, která vycházejí z mezinárodních úmluv, tedy to, že by každé volby měly voličům garantovat stejný přístup, že by se neměla metoda volby měnit příliš krátce před samotnou volbou, že by měli mít kandidáti stejný přístup ke kampani. To je v době pandemie, kdy jsou tu rizika, ztížené a komplikované. Chápu to tak, že je to rozhodnutí při zvážení okolností, které ty volby provázejí,“ uvedla Jourová.

Evropská komise prý situaci bedlivě sleduje a bude upozorňovat na to, že je třeba držet se demokratických pravidel, které si žádají i konání svobodných voleb, před nimiž mohou všichni kandidáti prezentovat své názory a oslovovat voliče. Jinak by bylo možné zpochybnit legitimitu voleb.

„Obavy panují zejména směrem k tomu, aby měli voliči rovný přístup a aby proběhla regulérní kampaň. Očekáváme, že tohle Polsko zajistí v dalším termínu. To, jak to Polsko provede, je na podrobnější právní analýzu,“ uvedla Jourová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…