Jourová má řešení pro občany, které drtí enormní zálohy za energie: Podejte žalobu

30.10.2021 22:27

Vysoké ceny energie způsobily nevídaný otřes u dodavatelů v Česku. V řadě tuzemských domácností raketově vrostly zálohy na energie, půl milionu rodin se může dostat do existenčních problémů, některé dokonce už přestávají doma topit. O tom, jak chce Evropa tento problém řešit, hovořili v pořadu Události, komentáře na ČT24 evropská komisařka pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová (ANO) a poslanec Ondřej Benešík (KDU-ČSL).

Jourová má řešení pro občany, které drtí enormní zálohy za energie: Podejte žalobu
Foto: TV Prima
Popisek: Věra Jourová hostem Partie na TV Prima

Před Evropskou unií stojí podle eurokomisařky Jourové celá řada výzev. „Procházíme teď velice náročným obdobím, které je způsobeno nejenom pandemií. Musíme udržet důvěru lidí v demokratické instituce, aby měli důvěru, že jejich vláda nepřekračuje pravomoci a že nepolitizuje justici, která by měla zůstat nezávislá. A že máme také svobodná média, která nejsou vystavována politickým tlakům,“ podotkla.

Největší ohrožení hodnot EU přichází podle Benešíka nejen zevnitř, ale především zvenčí, ukazuje se to například na energetické krizi: „Evropská unie musí být daleko aktivnější ve vnějších vztazích, musí ukázat, že umí být globálním hráčem, který umí a chce s partnery řešit globální problémy. Sami si je nevyřešíme a způsobují špatnou situaci,“ konstatoval poslanec.

„Je třeba chránit své národní zájmy, ale zároveň vnímat, aby se přes silně prosazované národní zájmy nenarušovala jednota unie, tak, že by nás to zároveň oslabovalo všechny právě vůči těm vnějším výzvám. Je potřeba mít věci více pod kontrolou, být jednotní,“ uvedla obecně Jourová.

Velkou otázkou nyní je postup Evropské unie proti růstu cen. V Česku kvůli vysokým cenám energií zažívají nyní lidé cenové peklo. Jourová zmiňuje, že má zprávy o tom, že řada domácností přestává dokonce i topit. Ministerstvo odhaduje problémy pro skoro až půl milionů domácností. „Velice mě to znepokojuje, všichni, kteří nyní máme na tyto věci vliv, jej musíme teď uplatnit tím správným směrem, aby lidé mohli tuto zimu mít topení a mohli v pohodě fungovat,“ zdůraznila eurokomisařka.

Připomněla, že Evropská komise vydala doporučení členským státům, aby se uvolnily peníze z výběru za emisní povolenky a navrhla i určité daňové úpravy. Dále také navrhla i řadu věcí, které se týkají spotřebitelů: „To znamená, aby dostávali informace a mohli rychleji ‚přecvaknout‘ na jiného dodavatele,“ doplnila Jourová.

Anketa

Litujete rozpadu Československa? (Ptáme se od 28. října 2021)

74%
21%
hlasovalo: 27809 lidí

„Vše jsou to věcí krátkodobé a střednědobé, je tedy na státu, co si vlastně vybere za cestu, tak, aby se možná nesystémově, ale hlavně hodně rychle pomohlo určitými sociálními dávkami těm, kteří jsou opravdu ve velice složité situaci,“ řekla místopředsedkyně Evropské komise.

Vlády jednají i o možnostech zastropovat ceny energií. Má Evropská komise možnost k takovému řešení přistoupit?

„Jsme samozřejmě stále v oblasti volného trhu, takže zde jsou omezené možnosti. Co se týká ale spotřebitele, já osobně jsem navrhla možnost kolektivní žaloby pro případy, kdy jsou lidé postiženi nějakým neseriózním dodavatelem služeb nebo zboží. Kolektivní žaloba by už mohla být uplatněna vůči Bohemia Energy a vůči případným dalším dodavatelům, kteří tímto způsobem selžou a dovedou lidi to těchto složitých situací,“ pokračovala Jourová.

Navrhuje také daleko větší zpřísnění postupu vůči tzv. energetickým šmejdům. „A tady vidíme, že právě řada z nich se teď znova dostala ke slovu a zneužívají této velice složité situace lidi,“ poznamenala eurokomisařka.

Mnoho lidí nyní viní ze situace stát, podobně to vidí Benešík: „Vláda tady opět zaspává. Mluvil jsem s experty a říkali, že už v červnu se hovořilo o tom, že může dojít k těmto problémům. Já se ptám, co dělal Energetický regulační úřad a co dělalo Ministerstvo průmyslu a obchodu, když věděly, že situace může být vážná, ale nekonali?!“ rozčílil se Benešík.

Máme v době, kdy je potřeba zkrotit ceny energii vůbec čas na to „procesovat“ věci jako je Green Deal? „Domnívám se, že Green Deal zapůsobil možná nějakým psychologickým efektem, zatím ale nebyl schválen. To, jak bude Green Deal schvalován, bude hodně ovlivněno tím, na čem se dohodnou lídři zítra na G20 a poté na summitu v Glasgow,“ poznamenala Jourová.

„Protože to, co my v Evropě říkáme, je: Ano, pojďme udělat opatření, ale nesmíme být sami, protože Evropa má za vinu jen 9 % znečištění, ten zbytek jde za velkými globálními hráči – znečišťovateli jako je Čína a Spojené státy, Indie, atd.,“ dodala k zelené politice Evropské unie.

„Takže, myslím si, že příští týden uvidíme, jestli bude zbytek světa ochoten jít s Evropou ruku v ruce. Jestli se Green Deal bude nějak revidovat, to bude hodně záviset na tom, co budou říkat jednotlivé členské státy. Ty dopady na jednotlivé státy nejsou stejné. Věřím tomu, že zde bude zaznívat hodně argumentů, které budou specifické, státní,“ uzavřela Jourová, že legislativní cesta se zde dá očekávat poměrně velmi složitá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…