Jourová u Moravce: Já jsem panu Babišovi vysvětlovala, že EU není jen o penězích, ale také o demokracii. Když prozradila, jak dopadla, začal se moderátor strašně smát

04.06.2017 14:23 | Zprávy

Prvními hosty nedělních Otázek Václava Moravce byli ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), česká eurokomisařka Věra Jourová a europoslanec Jan Zahradil (ODS). Pánové a dáma debatovali o uprchlické krizi a zbraňové směrnici EU, na kterou Česká republika podá žalobu. Návrh žaloby je připraven. V úvodu se však Moravec a hosté věnovali sobotnímu teroristickému útoku v Londýně a bezpečnostní situaci v EU.

Jourová u Moravce: Já jsem panu Babišovi vysvětlovala, že EU není jen o penězích, ale také o demokracii. Když prozradila, jak dopadla, začal se moderátor strašně smát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor pořadu OVM Václav Moravec

Hosté se shodli na tom, že teroristický útok v Londýně je teroristický barbarský čin a celá EU musí dělat maximum pro zvýšení bezpečnosti. „Paní Mayová říká, že to zastavíme, ale já jsem skeptická,“ varovala Jourová. Volný schengenský prostor totiž usnadňuje pohyb teroristům, a to je problém. Stejně tak je problém, že teroristé se rekrutují mezi občany EU. Jde často o mladé lidi, kteří mají za to, že před sebou nevidí žádnou životní perspektivu, a tak se přikloní k radikální ideologii a páchají barbarské útoky.

Chovanec v této souvislosti kritizoval média. „Já si myslím, že ten obrovský tlak médií pomáhá těm teroristům, protože co oni chtějí? Chtějí vyděsit a zastrašit a já myslím, že ten obrovský zájem médií jim v tom pomáhá,“ konstatoval ministr vnitra.

Také Zahradil byl z útoku v Británii zdrcen, ale současně prohlásil, že si z této situace musíme vzít ponaučení. „My musíme odmítnout snahu EU zavádět migrační kvóty a zachovat si kontrolu nad tím, kdo se pohybuje na našem území,“ apeloval na kolegy v EU Zahradil.

Podle Jourové je třeba urychlit řadu procesů. „Mluvím teď o tom, aby policie a státní zástupci mohli získávat informace z kybernetického prostoru. Tam já budu zase teď ve čtvrtek navrhovat, aby se dal tenhle proces urychlit a aby se dalo sáhnout pro důkazy o zločinné činnosti, abychom se rychleji dostávali k informacím o teroristických útocích,“ uvedla Jourová.

Nechce prý mluvit přímo o kontrole internetu, protože to zavání cenzurou, ale je třeba získávat informace. K tomuto záměru byl ale velmi skeptický Chovanec. „Víte, my máme obrovský problém s tím, když se ty servery nacházejí v USA nebo v Rusku. Jsem zvědavý, jak Evropa bude Rusko nebo Spojené státy tlačit k výměně informací,“ oponoval Chovanec.

Prozradil také, že přichází na vládu se žalobou na EU na směrnici o regulaci zbraní. „Já přicházím ve středu na jednání vlády s návrhem žaloby. Nemám z toho radost, je to až ten poslední možný nástroj, ale už to nejde jinak,“ konstatoval Chovanec. Zahradil Chovancův krok přivítal. „Nevíme, jak to dopadne, ale musíme říct, že se nám to nelíbí,“ doplnil Chovanec. „Tato žaloba se připravuje tři až čtyři měsíce a bude to žaloba za nás,“ doplnil ministr vnitra.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…