Jourová u Moravce: Já jsem panu Babišovi vysvětlovala, že EU není jen o penězích, ale také o demokracii. Když prozradila, jak dopadla, začal se moderátor strašně smát

04.06.2017 14:23

Prvními hosty nedělních Otázek Václava Moravce byli ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), česká eurokomisařka Věra Jourová a europoslanec Jan Zahradil (ODS). Pánové a dáma debatovali o uprchlické krizi a zbraňové směrnici EU, na kterou Česká republika podá žalobu. Návrh žaloby je připraven. V úvodu se však Moravec a hosté věnovali sobotnímu teroristickému útoku v Londýně a bezpečnostní situaci v EU.

Jourová u Moravce: Já jsem panu Babišovi vysvětlovala, že EU není jen o penězích, ale také o demokracii. Když prozradila, jak dopadla, začal se moderátor strašně smát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor pořadu OVM Václav Moravec

Hosté se shodli na tom, že teroristický útok v Londýně je teroristický barbarský čin a celá EU musí dělat maximum pro zvýšení bezpečnosti. „Paní Mayová říká, že to zastavíme, ale já jsem skeptická,“ varovala Jourová. Volný schengenský prostor totiž usnadňuje pohyb teroristům, a to je problém. Stejně tak je problém, že teroristé se rekrutují mezi občany EU. Jde často o mladé lidi, kteří mají za to, že před sebou nevidí žádnou životní perspektivu, a tak se přikloní k radikální ideologii a páchají barbarské útoky.

Chovanec v této souvislosti kritizoval média. „Já si myslím, že ten obrovský tlak médií pomáhá těm teroristům, protože co oni chtějí? Chtějí vyděsit a zastrašit a já myslím, že ten obrovský zájem médií jim v tom pomáhá,“ konstatoval ministr vnitra.

Také Zahradil byl z útoku v Británii zdrcen, ale současně prohlásil, že si z této situace musíme vzít ponaučení. „My musíme odmítnout snahu EU zavádět migrační kvóty a zachovat si kontrolu nad tím, kdo se pohybuje na našem území,“ apeloval na kolegy v EU Zahradil.

Podle Jourové je třeba urychlit řadu procesů. „Mluvím teď o tom, aby policie a státní zástupci mohli získávat informace z kybernetického prostoru. Tam já budu zase teď ve čtvrtek navrhovat, aby se dal tenhle proces urychlit a aby se dalo sáhnout pro důkazy o zločinné činnosti, abychom se rychleji dostávali k informacím o teroristických útocích,“ uvedla Jourová.

Nechce prý mluvit přímo o kontrole internetu, protože to zavání cenzurou, ale je třeba získávat informace. K tomuto záměru byl ale velmi skeptický Chovanec. „Víte, my máme obrovský problém s tím, když se ty servery nacházejí v USA nebo v Rusku. Jsem zvědavý, jak Evropa bude Rusko nebo Spojené státy tlačit k výměně informací,“ oponoval Chovanec.

Prozradil také, že přichází na vládu se žalobou na EU na směrnici o regulaci zbraní. „Já přicházím ve středu na jednání vlády s návrhem žaloby. Nemám z toho radost, je to až ten poslední možný nástroj, ale už to nejde jinak,“ konstatoval Chovanec. Zahradil Chovancův krok přivítal. „Nevíme, jak to dopadne, ale musíme říct, že se nám to nelíbí,“ doplnil Chovanec. „Tato žaloba se připravuje tři až čtyři měsíce a bude to žaloba za nás,“ doplnil ministr vnitra.

Jourová uznala, že Česká republika má právo podat žalobu, byť ona sama byla překvapena, jak tvrdý postoj její vlastní země zaujala.

V tu chvíli se Chovanec neudržel. „Prosím pěkně, my přece nemůžeme strkat hlavu do písku, když EU tvrdí, že jedním z prostředků v boji proti terorismu je odzbrojení vlastních občanů, to je přece nesmysl,“ kroutil hlavou Chovanec. Zahradil dal ministrovi znovu jasně za pravdu.

Ministra vnitra prý velmi rozčiluje, že se vedou neustále debaty o kvótách, ale důležitá opatření zůstávají u ledu. „My jsme vyslali policisty do Makedonie a mě velmi mrzí, že jiné státy nesáhly k podobnému kroku.“ Podle Chovance zkrátka musíme lidi postavit na hranice, na hranice EU a bránit svůj evropský prostor.

Podle Zahradila je třeba, aby lépe spolupracovaly bezpečnostní složky států, přičemž má za to, že ta spolupráce na mezivládní úrovni funguje dobře. Europoslanec by tak úplně nespojoval kybernetické útoky s útoky teroristickými. Ne vždy spolu tyto útoky souvisejí. Pokud chceme ochranu kyberprostoru, musíme si podle Zahradila zaplatit odborníky, kteří tuto ochranu zajistí.  

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Jourová varovala, aby se ve jménu stále vyšší bezpečnosti neustále neutahovaly šrouby a nepotlačovaly se lidské svobody. Dáma je přesvědčena, že by Evropská unie měla chránit uživatele internetu před prodáváním dat třetím stranám a tak podobně. V tomto smyslu se také připravuje nařízení, které si klade za cíl občany na síti ochránit. A nebyla by ráda, kdyby členské státy brzdily přijetí tohoto nařízení. „Je kolem toho možná i zbytečně moc hysterie v mediálním prostoru,“ konstatovala dáma.

Chovanec byl znovu skeptický. EU sice připravuje nějakou bezpečnostní směrnici, ale tato směrnice nepomůže najít zdroj útoku, a to je problém. Pokud nebude celý svět spolupracovat na výměně dat, počínání EU bude bezzubé.

Velmi opatrný byl také Zahradil. „Já bych varoval před přijetím takových opatření, aby z kybernetického prostoru nezmizela reklama, protože už by se nevyplatilo ji na web umísťovat. Já doufám, že se najde nějaký kompromis mezi zájmy provozovatelů a uživatelů,“ doufal europoslanec.  

EU po nás chce, abychom se zapojili do systému „Kocourkov“, rozčiloval se Chovanec

Pak Moravec položil na stůl téma uprchlických kvót. Podle Zahradila musíme udělat vše pro to, abychom se vyvarovali vytvoření nějakých uzavřených muslimských komunit na našem území. „Já rozhodně nechci házet všechny muslimy do jednoho pytle, ale je třeba si na rovinu přiznat, že se radikálové rekrutují především v muslimských komunitách,“ konstatoval Zahradil.

Chovanec byl stejně nekompromisní. „Migrační kvóty prostě a jednoduše nefungují. Když nějaké migranty přijalo třeba Nizozemí, tak ti lidé přišli a odešli. Evropská unie po nás chce, abychom se zapojili do systému Kocourkov. Jedním z pilířů Evropy je volný pohyb osob a tihle neregistrovaní lidé budou protékat Evropou. Proto nechceme přistupovat na tento model... Evropská unie nám sice hrozí sankcemi, ale ať se na mě nikdo nezlobí, to je další příklad vzdalování se EU od občanů,“ rozčiloval se Chovanec.

Jourová dala pánům ve studiu za pravdu. Kvóty prý také odmítala. „Já to říkám dlouhodobě, ale já jsem v tom jediná.“ Neumí však říct, jestli EU uplatní vůči Česku sankce, když všichni jasně vidí, že systém kvót nefunguje. Jasněji bude v září.

Zahradil si v souvislosti s kvótami pro uprchlíky nebral servítky. „To je v podstatě nástroj, jak udělat ze střední a východní Evropy odkladiště uprchlíků, kteří přišli do Evropy za štědrou sociální politikou v Německu a Švédsku. Jedním ze základních atributů státu je, že si rozhodne o tom, kdo bude a kdo nebude na jeho území... Já jsem tady po většinu času souhlasil s ministrem Chovancem, ale tady musím pozvednout hlas. Já si myslím, že jsme se měli připojit k té slovenské žalobě na kvóty, ale tehdy se premiér (Bohuslav) Sobotka zalekl,“ rozčiloval se český europoslanec.

Debata o svobodě médií v Česku a další výprask české sociální demokracii

Na půdě Evropského parlamentu v tomto týdnu také proběhla debata o svobodě médií v Česku, ale zájem o ni byl minimální. Zúčastnil se jí jen zlomek europoslanců. Zahradil zdůrazňoval, že mediální svoboda a pluralita jsou i navzdory panu Babišovi zajištěny. „Máme tady veřejnoprávní média, máme nezávislé servery, které žijí z reklamy a tak podobně,“ konstatoval Zahradil.

Ani podle Jourové není v Česku ohrožena svoboda médií.

V tu chvíli Moravec vytáhl průzkum, který ani trochu nepotěší ČSSD. Ukazuje totiž, že současná vládní krize kolem Andreje Babiše samotnému Babišovi neublížila. Jde o průzkum Kantar TNS, který ukázal, že se z Babišova hnutí ANO v podstatě stává levicové hnutí.

Hnutí ANO v průzkumu získalo 31,5 procenta hlasů. ODS má 11,5 procenta hlasů, komunisté 10,5 procenta a sociální demokracie je až čtvrtá s rovnými deseti procenty. Pátá je TOP 09 s devíti procenty hlasů. Lidovci v posledním průzkumu získali asi 8,5 procenta, zatímco Starostové a nezávislí, kteří jsou v předvolební koalici s KDU-ČSL, získali dvě procenta. Do sněmovny by se dostala ještě SPD Tomia Okamury.

Zahradil následně tvrdě odmítl začlenění Česka do tvrdého jádra EU.

„Pokud budeme ve tvrdém jádru, tak budeme členy dluhové unie a já nevidím důvod k tomu, proč by čeští občané měli platit cizí dluhy. Já jsem také přesvědčen, že jako součást tvrdého jádra bychom museli přijmout nějaké ty migrační kvóty, které už jsem tady kritizoval, a třetí důvod, proč si myslím, že bychom měli stát mimo to tvrdé jádro paní Merkelové a pana Macrona, je ten projekt společné evropské armády, což je podle mého názoru chiméra, která má konkurovat NATO, a s tím já nesouhlasím. Já si myslím, že bychom měli posilovat tu euroamerickou vazbu,“ zdůraznil politik.

Moravec okamžitě připomněl, že Zahradilovy názory na EU jsou poměrně blízké Andreji Babišovi. „Já bych tady řekl, že Andrej Babiš tady vykradl náš volební program,“ zasmál se europoslanec. „Tady se láme chleba. Pan Kalousek chce euro, pan Bělobrádek chce euro, pan Sobotka chce také euro, byť nevím, za jak velkou část sociální demokracie mluví,“ smál se Lidovému domu na dálku europoslanec.

Jourová konstatovala, že s Andrejem Babišem ani Janem Zahradilem v pohledu na EU nesouhlasí. Zdůraznila, že společnou evropskou armádu nikdo neprosazuje. V minulosti se prý snažila vysvětlit Babišovi, že v EU nejde jen o peníze, ale také o „měkké hodnoty, jako jsou demokracie a právní stát, které ale pan Babiš nepovažoval za natolik zásadní“, prohlásila Jourová. Zahradila a Moravce tím rozesmála. Následně svá slova zmírňovala. Pan Babiš prý také ctí demokracii a právní stát, ale dívá se především na ekonomické přínosy pro Česko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …