Jourová v EK by byla jako kozel zahradníkem, píše slovenský list

01.10.2014 10:09

Svěřit české kandidátce do Evropské komise Věře Jourové portfolio týkající se spravedlnosti, ochrany spotřebitele i rovného postavení žen by znamenalo udělat kozla zahradníkem, napsal dnes slovenský list Sme. Podle jeho názoru přitom nejmenším problém Jourové je, že na zmiňovaný post eurokomisařky nemá žádnou kvalifikaci.

Jourová v EK by byla jako kozel zahradníkem, píše slovenský list
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministryně Věra Jourová

„Kariéra ve straně ANO a tím ve službách jejího majitele Andreje Babiše by kohokoli měla automaticky vyloučit z jakékoli rozhodující funkce ve slušném, demokratickém veřejném životě a v právním státě," tvrdí deník.

Po bývalém italském premiérovi Silviu Berlusconim je podle komentátora nynější český ministr financí, miliardář a majitel skupiny Agrofert Babiš jedním z nejnápadnějších a nejjasnějších případů neustálého konfliktu zájmů, škodlivého propojení politiky s podnikáním a velmi nespravedlivé deformace ekonomického a politického prostředí v Babišův prospěch.

Listu vadí také maďarský kandidát na eurokomisaře

List Sme kromě Jourové věnuje pozornost také maďarskému kandidátovi Tiboru Navracsicsovi na funkci eurokomisaře pro vzdělání, kulturu, mládež a občanství. „Má podstatný podíl na budování nedemokratického, autoritářského režimu panujícímu v Maďarsku," tvrdí deník. Navracsics podle něj patřil k nejbližším a nejservilnějším spolupracovníkům maďarského premiéra Viktora Orbána.

„Svěřením evropské budoucnosti jednomu z budovatelů orbánovského režimu nebo spravedlnosti Babišově prodloužené ruce by Unie přišla o důvěryhodnost," poznamenává slovenský list. Právě Jourovou a Navracsicse zařadil deník mezi kandidáty, kteří by se neměli stát členy nové Evropské komise, „pokud máme komisi brát vážně jako představitele Unie a strážce hodnot, které hlásí - od demokracie a svobody po férové podnikání a boj proti korupci."

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …