Jsem dost zděšen, tohle je cesta do pekla. Analytik Štefec po bezpečnostní konferenci na Žofíně těžko hledal slova

21.06.2017 20:41

REPORTÁŽ „Ministr obrany Martin Stropnický žádnou koncepci české armády nemá. Jsem dost zděšen.“ Tak okomentoval vojenský analytik Jaroslav Štefec pro ParlamentníListy.cz průběh Žofínského fóra věnovaného bezpečnosti a zbrojařům. Padlo tam mnoho slov, ale jen málo jich bylo konkrétních.

Jsem dost zděšen, tohle je cesta do pekla. Analytik Štefec po bezpečnostní konferenci na Žofíně těžko hledal slova
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náčelník generálního štábu Armády České republiky Josef Bečvář

„Dnešní armáda, ať mi vojáci prominou, je budována na základě žoldáckých bojůvek, které mohou působit v zahraničních misích. Českou republiku ubránit, když nastane nějaký průšvih, nedokážeme,“ zhodnotil historicky první ředitel Národního úřadu pro vyzbrojování, který byl zrušen v roce 2015, Jaroslav Štefec. Udělal to jen pro ParlamentníListy.cz na konci včerejšího Žofínského fóra, jehož téma bylo: Armáda a bezpečnost, nová role zbrojního průmyslu. Na něm byla přítomna celá špička tuzemských zbrojařů.

Stropnický vážně jinde

Hned zpočátku bylo řečeno, že anoncovaný ministr obrany Martin Stropnický se kvůli vážným pracovním důvodům nemohl zúčastnit. Pak to ještě potvrdil jeho náměstek Tomáš Kuchta. „V posledních letech dochází k renesanci našeho zbrojního průmyslu. Dosahuje skvělých výsledků v zahraničí. Jde o trvalý růst vývozu. Loni byl na hranici dvaceti miliard korun,“ doplnil Kuchta s tím, že léta iluzorní bezpečnosti jsou pasé.

Anketa

Kam Zaorálek ve volbách vytáhne ČSSD?

4%
2%
10%
51%
33%
hlasovalo: 9744 lidí

Podmračený náčelník Generálního štábu Armády České republiky Josef Bečvář, jenž vypadá jako stále připravený pistolník z Divokého západu a nikdy se nezasměje, mimo jiné sdělil: „Dávno jsou doby, kdy jsme si říkali, že ozbrojený konflikt odhadneme do patnácti let, takže na něj budeme schopni dobře zareagovat.“

Jasně a celkem stručně ale naznačil koncepci naší armády prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek. „Je třeba se ohlédnout lehce dozadu, abychom jasně viděli dopředu,“ sdělil a pak na plátně promítl neustále klesající náklady na obranu v Česku. Podle něj by se měly fixovat výdaje na armádu zákonem jako v Polsku, aby si s tím žádná vláda nemohla dělat, co chce.

Armáda vlastní, nebo cizí

Podle Hynka je dnes devadesát procent obranného průmyslu orientováno na export, což je dobře, protože v době potíží lze vše využít pro potřeby Česka. Nakonec svého proslovu zmínil citát: „Každá země má armádu, když ne vlastní, tak cizí.“ Následně všichni hovořili o závazcích vůči NATO, které by měly být plněny. Tedy ta více než dvě pověstná procenta hrubého domácího produktu.

Jednou otázkou se moderátor akce Jiří Vaníček zeptal, co si všichni myslí o tom, jak premiér Bohuslav Sobotka prohlásil, že v Evropě funguje 173 zbraňových systémů a měly by se sjednotit jako v USA. „Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly,“ začal Hynek a doplnil: „To by byla opravdu cesta do pekla. Takové nařízení svrchu by dopadlo nedobře.“ Zmínil při tom velmi předražený projekt letounů Eurofighter.

Podle náměstka Kuchty je dnes na ministerstvu obrany velkým problémem, že se úředníci bojí cokoliv podepsat, a kritizoval také zákon o státní službě, protože téměř zamezuje přísun mladých lidí do jeho resortu. Ti staří už vědí, jak v systému plavat, a nejsou odvážní. Mladí by to podle něj mohli napravit.

Černá díra na prachy

„Jsem vyděšen. Náčelník generálního štábu měl mluvit o tom, co armáda potřebuje a kam se potřebuje vyvíjet. To nepadlo. A náměstek Kuchta neřekl nic. Opakoval obecné floskule, prázdná slova, která nic neznamenají,“ sdělil na konto fóra historicky první ředitel Národního úřadu pro vyzbrojování Jaroslav Štefec, jenž je dnes volebním lídrem hnutí Bezpečnost, Odpovědnost, Solidarita (BOS), a pokračoval: „Pokud se armáda nenaučí nakupovat, dělat společné programy s průmyslem a vytvářet reálné schopnosti, tak se z problémů opravdu nevyhrabeme. Zvyšování rozpočtu bude vyhazováním peněz do černé díry.“

O různých reformách české armády sdělil: „Ministr Stropnický žádnou koncepci české armády nemá. Mají různé koncepce 2025, 2030, ale nic z toho není koncepce armády umožnující zajistit obranyschopnost a bezpečnost Česka. Mají tezi žoldácké armády, která bude na základě cizích rozhodnutí vystupovat venku a zúčastňovat se každého lokálního konfliktu, kdy si kdo usmyslí.“

Podle něj je na tom NATO dost bídně. „Můžu mít jádro armády, která má 15 000 bojovníků, ale k nim musím mít desetinásobek záloh, abych byl schopen se bránit na území průšvihu. Ani jedno nemáme. A kdo nás bude bránit v NATO, když všechny ostatní armády kromě americké, turecké a s nasazením všech životů francouzské jsou na tom stejně? Nikdo ze spojenců nemá patřičnou armádu,“ doplnil dost nevesele. Ostatně ani následný raut českých zbrojařů nebyl moc úžasný. Alkoholu dost, ale po půlhodině zbyly jen bramborová kaše a salát. Doufejme, že to nezbude i z naší armády.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…