Jsem hrdá sociální demokratka, už jsem se tak narodila. Loučící se ministryně Valachová pohovořila také o připáleném guláši ve sportu

14.05.2017 18:11

Moderátor Luboš Xaver Veselý si do nedělního Pressklubu na Frekvenci 1 pozval ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD), toho času ministryni v demisi. Dáma se vyjádřila ke korupční kauze ve sportu a moderátor Veselý jí prozradil, co o tom slyšel on. Raději se podívejte sami, co se mohlo dít v zákulisí.

Jsem hrdá sociální demokratka, už jsem se tak narodila. Loučící se ministryně Valachová pohovořila také o připáleném guláši ve sportu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství Kateřina Valachová

Paní ministryně v pořadu působila hodně unaveně. „Cítím se aktuálně hodně unavená. Přiznám se, že mě nepotěšilo, co se stalo na MŠMT a ve sportu. To rozhodnutí ve mě zrálo a uzrálo poté, co jsem informovala sportovní prostředí. Já nebudu zastírat, že podání demise jsem zvažovala také z toho lidského hlediska a přišlo mi, že by občané neunesli další skandál, za který sice člověk nemůže, ale je třeba za něj přijmout politickou odpovědnost,“ podotkla ministryně.

Jeden okres ČSSD ze Středočeského kraje ji prý vyzval k demisi, ale prý se nijak necítila pod tlakem spolustraníků. „Jen jsem nechtěla přidávat občanům další problém do ucha,“ doplnila dáma. Sportovci se za ministryni postavili a požádali premiéra, aby demisi Valachové nepřijímal. Teď je už jen na předsedovi vlády a šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, zda její rezignaci přijme.

Valachová uznala, že aktuální skandál ve sportu připomíná připálený guláš. „A pořádně,“ uvedla. Stojí si za tím, že chtěla zlepšit, přesněji řečeno zpřísnit rozdělování peněz a vše k tomu je připraveno. Platí ostatně, že zatím tímto směrem, tedy do sportovních svazů, neodešla ani koruna. Současný skandál přišel zkrátka v hodině dvanácté.

„Dozvěděl jsem se, že to mohl být důsledek toho, že jste zarazila dotace svazům, ale že se posílaly peníze sportovním klubům. Někteří lidé, promiňte, že to tak říkám, jak jsem koupil, tak prodávám, tak že to naštvalo ty bafuňáře, že ty peníze nejdou přes ně, a proto to vypuklo,“ prozradil moderátor Veselý.

„Já nemohu vyloučit, že i proto to celé vypuklo a někdo byl natolik naštvaný, že volil zoufalé prostředky,“ odvětila ministryně. Přesto platí, že sportovním svazům neodešla ani koruna ze stovek milionů korun určených pro svazy, resp. pro sportovce skrze svazy. Řada lidí ministryni teď vyjadřuje podporu. Jak učitelé a sportovci píšou člence vlády na sociálních sítích i v e-mailu, a velmi si této podpory váží. Váží si pozitivních slov každého člověka, ať už je to žák první třídy nebo třeba i prezident republiky.

Současně ovšem uznává, že v otázce rozdělování dotací pro sport mohla být ještě ostřejší. V těchto dnech z toho prý občas nespí.

Paní ministryni se zdá, že politická situace je hodně rozbouřená, a dáma by si přála, aby se vše zklidnilo. Má totiž pocit, že ta turbulentní doba je dnes taková, že jeden den nevíme, co se stane den druhý. „Profesně a profesionálně jsem dělala všechno pro to, aby učitelé i sportovci byli spokojeni, a já doufám, že čas ukáže, že se to povedlo,“ shrnula tuto část debaty.

V závěru pořadu se vyjádřila k platům. Učitel v závěru kariéry bere jen asi o osm tisíc víc než na počátku kariéry, což ukazuje na to, že kantoři nemají po celý svůj profesní život na růžích ustláno. Valachová by byla spokojená, kdyby se platy učitelů rovnaly platům lékařů. Tak jako si přejeme, aby nás operoval ten nejlepší ortoped, tak si stejně přejeme, aby naše děti měly ty nejlepší učitele.

Říkají nám i „lihovníci“

Prozradila, že je hrdou členkou ČSSD. „Já jsem hrdá na to, že jsem sociální demokratkou, a můj manžel tvrdí, že jsem se sociální demokratkou už narodila.“ „A vadí vám, když vám někdo říká socanko?“ ptal se okamžitě moderátor. „Já to tak neberu, já už jsem slyšela různé přezdívky... Říkají nám také lihovníci a já bych byla ráda, kdybychom častěji řešili takovéhle věci a trochu se u toho zasmáli,“ uvedla.

Nakonec prohlásila, že věří, že se sociální demokraté odrazili od dna voličských preferencí a teď už zase jen porostou.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …