Jsem ostražitý vždy. Koalice je sňatkem z rozumu, ne z lásky, tvrdí Zimola

28.02.2013 19:01

Hostem čtvrtečního Interview 24 byl jihočeský hejtman Jiří Zimola. Ten by podle svých slov návrh o nařčení prezidenta Václava Klause z vlastizrady nepodepsal, rezignaci komunistického radního pro životní prostředí ale vítal s úlevou.

Jsem ostražitý vždy. Koalice je sňatkem z rozumu, ne z lásky, tvrdí Zimola
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Současného prezidenta Václava Klause chce 28 senátorů kvůli jeho novoroční amnestii dostat před soud. Mezi těmi, kteří návrh podepsali, je i bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová, nebo místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. Sám jihočeský hejtman by ale se svým podpisem váhal. "Naštěstí senátor nejsem. Skutečně jsem přesvědčen, že amnestie nebyla správná," dodává s tím, že mu nejvíce vadí kritizovaný druhý článek.

"Myslím si ale, že velezrada je v tomto ohledu skoro moc. Velmi bych zvažoval, zda se mám připojit," přiznává. Ohledně svých komunistických koaličních partnerů měl ale Zimola jasno od začátku. Od radního pro životní prostředí Václava Kučery čekal ihned po odhalení jeho někdejšího napojení na StB rezignaci. "Trvali jsme na tom, že buď pan Kučera odejde ze svého postu, nebo skončí celá krajská koalice," dodává.

Sňatek z rozumu

Václav Kučera měl údajně v roce 1989 spolupracovat s kontrarozvědkou, což způsobilo v koalici ČSSD-KSČM zemětřesení. Vše uklidnila až Kučerova rezignace, která vejde v platnost prvního března. "Orgány kraje a krajský úřad běží tak, jak mají běžet. Na koalici se nemění nic, jedná se pouze o personální záležitost," uklidňuje hejtman. Zimola je pak vůči svým koaličním partnerům vždy ostražitý. "Koalice je sňatkem z rozumu a nikoliv z lásky," připomíná.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…