Jsi primitiv, na chlapa si hraj jinde! Tato slova se neměla lidem pouštět, zlobí se zkušený šéfredaktor

21.05.2015 18:50

Martin Veselovský si do dnešního duelu DVTV pozval šéfredaktora měsíčníku Reportér a bývalého šéfa Mladé fronty Dnes Roberta Čásenského a redaktora týdeníku Respekt Ondřeje Kundru. Ptal se jich na to, co si myslí o zveřejnění odposlechů Jany Nagyové a Petra Nečase a jak k nim správně přistupovat.

Jsi primitiv, na chlapa si hraj jinde! Tato slova se neměla lidem pouštět, zlobí se zkušený šéfredaktor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Robert Čásenský je přesvědčen o tom, že nebylo správné odposlechy zveřejnit. Hlavním argumentem pro jejich nezveřejnění je podle něj skutečnost, kdy jejich opakované propírání médii ubližuje osobám blízkým celé kauze. Zároveň však dodává, že kategoricky zabránit zveřejňování odposlechů v médiích je nesmysl, protože některé, pokud jsou věcné a dokazují, co dokázat měly, musí spatřit světlo světa. Ale je na to třeba dát velký pozor, aby to nemělo dopad na třetí stranu. „Já myslím, že se to dá docela dobře narýsovat, podle mého soudu, pokud se má něco zveřejňovat, tak pouze to, co souvisí s výkonem jejich funkce a to v různých směrech, ale jsem přesvědčen, že se nemají zveřejňovat intimní informace, jakou jsou informace o zdravotním stavu, o sexuálním životě, o příslušnících jejich rodiny,“ popisuje Čásenský hranice, ve kterých by se měla média pohybovat.

Ondřej Kundra je přesvědčen, že bylo správné odposlechy zveřejnit, ale že ony intimní a emotivní pasáže šlo jednoduše interpretovat. Veřejnost má právo na informace. A dodává, že vlastně neexistuje právní proces, který by ono zveřejnění zakázal. Na příkladu pak ukazuje, jak to funguje jinde. „V anglosaském světě, v Americe, má tradičně veřejnost přístup k celé řadě informací, například o zdravotním stavu politiků, předkládají se tam poměrně podrobné zprávy a některé věci, které se nahrávají, se zveřejňují až s odstupem času. Mimochodem nahrávají se všechny rozhovory v oválné pracovně amerického prezidenta.“

Oba se shodli na tom, že se jedná o eticky kontroverzní situaci, ale že není správné bránit lidem v přístupu k informacím, i když je občas třeba brát ohled na formu sdělení a na škody, které může způsobit třetím stranám. A také na tom, že odposlechy zveřejnit bylo vlastně nevyhnutelné. „...tak muselo být minimálně paní soudkyni, která se tak rozhodla, jasné, že se z toho stane veřejný materiál, protože představa, že by si všichni řekli, že to nechtějí zveřejnit, je zcela nereálná,“ vysvětluje Čásenský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…