Jsme na hraně dostupnosti péče. Zrušení jediného lůžka nás ohrozí, zaznělo v ČT

29.10.2012 22:35

V pořadu Události, komentáře se hovořilo o aktuálním problému – o rušení akutních lůžek a možném omezení dostupnosti zdravotní péče. Místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic Petr Fiala se toho bojí, viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich je přesvědčen, že pacienti téměř nic nepoznají.

Jsme na hraně dostupnosti péče. Zrušení jediného lůžka nás ohrozí, zaznělo v ČT
Foto: tan
Popisek: Generální ředitel Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví Ladislav Friedrich

V tuto chvíli nemá s pojišťovnou žádná nemocnice uzavřenou smlouvu na příští rok. Prý se to ale stihne. „Já bych takový optimista nebyl. Zbývá opravdu krátký čas na to, aby ty smlouvy byly projednány,“ nesouhlasil Fiala. Je podle něj obrovský problém dojednat hlavně personální otázky.

Kraje doporučí nemocnicím, aby smlouvy neuzavřely

„Já se domnívám, že skutečně konfliktní řešení může nastat během dvou tří let, kdy my máme představu, že dojde k útlumu některých oddělení a naopak posílení jiných,“ uvedl Friedrich. „Pokud s tím omezením péče nebudou souhlasit kraje, doporučí svým nemocnicím, aby ty smlouvy neuzavíraly ani nyní,“ upozornil Fiala.

Podle Fialy je pozdě na to, aby se o škrtání pojišťovny a nemocnice dohadovaly dnes. „Já osobně jsem byl na kulatém stole, kde byli ředitelé všech nemocnic v kraji. Nevěřím, že může existovat nemocnice, která ta čísla nezná,“ prohlásil viceprezident. Fialovi se nelíbí, že by měla skončit třeba nemocnice v Hustopečích, která je podle něj kvalitní.

„My jsme na samé hraně dostupnosti akutní péče. Jakékoli zrušené lůžko nás ohrozí,“ prohlásil jednoznačně Fiala. „Mezi těmi čísly, která tady zaznívají, jsou i taková zařízení, která budou dělat v podstatě takovou péči, jakou dělají doposud,“ vysvětlil Friedrich. Samozřejmě se prý ruší podle propracovaných analýz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …