Jsme ocas, budeme mlčet? 500 miliard pro EU: Silná věta Merkelové. Vážné výpočty, temný odhad

24.05.2020 22:10

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron navrhují unijní záchranný program, který by měl disponovat 500 miliardami eur. Za dluhy jižních států Evropské unie by se tak zadlužily i ostatní členské země. „Musíme jednat evropsky, abychom z této krize vyšli dobře,“ tvrdí Merkelová. A nezůstala jen u těchto slov. „Národní stát sám nemá žádnou budoucnost,“ doplnila.

Jsme ocas, budeme mlčet? 500 miliard pro EU: Silná věta Merkelové. Vážné výpočty, temný odhad
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Projev kancléřky Angely Merkelové k opatřením proti šíření koronaviru, 18. března 2020

Anketa

Schvalujete práci Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 19920 lidí
K plánu Merkelové a Macrona se rozepsal komentátor Marian Kechlibar. Na svém blogu varuje, že by se fakticky jednalo o společné zadlužení všech zemí EU. Shrnuje, že již nyní záměr narazil na odpor Rakouska, Nizozemska, Dánska a Švédska. „Podle rakouského kancléře Kurze zůstává jejich pozice nezměněna: nesmí jít o darované peníze. Ostatní země zatím lavírují,“ podotýká.

Samotný plán je podle něho náhledem do budoucnosti, která nastala odchodem Velké Británie z Evropské unie. „Před brexitem euronadšenci občas kritizovali Británii za to, že je brzdou další evropské integrace. Ale brzda je nezbytným vybavením každého vozidla. Bylo veřejným politickým tajemstvím, že když bylo potřeba zbrzdit ambice Paříže apod., za skeptický postoj Britů se rády schovávaly jak menší země, tak někdy i Němci samotní. Zrovna České republice tohle manévrování velmi vyhovovalo. Teď už se není za koho schovávat,“ varoval.

Může se tak potvrdit, že bez přítomnosti Velké Británie v evropském společenství již nebude žádná výrazná protiváha Německu a Francii.

Zhodnotil i slova Merkelové, podle níž, když Německo s Francií dají impulz, nalezení shody to usnadní. To je podle Kechlibara „velmi diplomatická formulace pro to, udávat takt“.

„Ani malé země nechtějí být brány jako ‚ocas‘ nějakého velkého psa a rády by si zachovaly nějakou míru svébytnosti včetně rozhodování o tom, na co ze své kasy finančně přispějí a na co ne,“ prohlásil dále.

Při bližším rozboru plánu komentátor zdůrazňuje, že se hovoří o cíleném financování jednotlivých projektů, podobném současném mechanismu dotací z kohezních fondů EU.

„Tady se skrývá zajímavé čertovo kopýtko, které komentátoři až dosud překvapivě ignorovali. Standardní kohezní fondy jsou známé tím, že jsou papírově náročné. Vyběhat si na svůj projekt dotaci z Bruselu znamená podstoupit řadu formalit a pár let si počkat, než peníze dorazí,“ píše. Brusel tím podle něj chce „chránit evropské peníze před příliš drzým rozkrádáním ze strany všelijakých kmotrů“.

„V případě finančního stimulu po ekonomickém propadu si ale takové mnohaleté prověřování nemůžete dovolit,“ namítá ovšem. To má znamenat, že „v tomto půlbilionovém plánu se skrývá naprosto fantastický korupční potenciál, který nepůjde jen tak odstranit“.

A jako poslední se na problematiku dívá i z pohledu proporcionality obyvatelstva. „Posčítáte-li obyvatelstvo Portugalska, Itálie, Španělska, Francie, Řecka a francouzsky mluvící části Belgie, dostanete přes 200 milionů lidí. Přičemž jeden z těch států je právě Francie, tvořící půlku ‚francouzsko-německé osy‘. Shodnou-li se všechny tyto státy na něčem, mají v nové EU bez Británie jako blok velkou váhu,“ dodává k oslabení severní části Evropské unie.

A pokračuje: „Z občasných debat s příznivci evropské federalizace jsem nabyl dojmu, že si myslí, že by v jejich vysněných Spojených státech evropských samozřejmě fungovalo šetrné germánské hospodaření. Nejsem si jist, z čeho ten optimismus čerpají. Číselné poměry po brexitu nahrávají spíš tomu, aby v takové struktuře zavládly ‚jižanské‘ standardy.“

Záměr Merkelové a Macrona tvrdě zkritizoval též premiér Andrej Babiš (ANO). Ten zdůraznil, že není ochoten ručit za dluhy dalších států, které špatně hospodařily. „Nechť si půjčí eurozóna! My si taky půjčujeme,“ pronesl. „Nevidím důvod reagovat na kecy různých lidí, kteří pracovali ve službách jiných států, a ne České republiky, i když to mělo být naopak,“ dodal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…