Jsou poslední dny Petříčka sečteny? V ČT promluvila Kateřina Valachová

07.07.2020 21:56

Větší změny ústavy nejsou podle poslankyně a předsedkyně stálé komise pro Ústavu ČR Kateřiny Valachové (ČSSD) v nejbližší době chystané. Jediný bod, který má mít šanci na změnu, je podle ní klouzavý mandát ministrů. Posílení prezidentské funkce zákonodárnou iniciativou reálné nyní není, byť ona sama by tento bod podpořila. V Interview ČT24 též prozradila, jak aktuálně vnímá koaliční spolupráci a zdali není v ohrožení ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Jsou poslední dny Petříčka sečteny? V ČT promluvila Kateřina Valachová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Kateřina Valachová

Anketa

Chcete, aby prof. Roman Prymula získal politickou funkci?

11%
89%
hlasovalo: 5410 lidí
Jakékoli razantní změny ústavy se podle poslankyně nechystají. Největší šance na změnu je ze strany klouzavého mandátu, kdy by se mohli ministři rozhodnout, zdali chtějí plně zastávat svou funkci, anebo svůj čas rozdělit kromě ministerské funkce i na funkci poslaneckou.

Co se týče změn prezidentských pravomocí, obává se, že by mezi jednotlivými aktéry – ve Sněmovně, Senátu či u prezidenta – mohly vzniknout nemalé rozkoly na schválení změn. „Vždycky je oheň na střeše,“ řekla. Názory se mají různit natolik, že je nepříliš reálné cokoli prosadit.

Sama Valachová vnímá prezidentský post jako úřad, k němuž se vzhlíží. Přímá volba pak podle jejího mínění způsobuje rozkol mezi polovinou národa podle podpory jednotlivých kandidátů, spokojeni tak podle ní nikdy nebudou všichni na sto procent a lidé se budou muset naučit respektování protikandidáta. Posilování prezidenta by podpořila v možnosti zákonodárné iniciativy. U tohoto bodu však panuje neshoda například od právníka Jana Kysely.

Dále poslankyně pohovořila i o nutnosti pevných hranic senátních obvodů, najdou se prý lidé, kteří neměli možnost do Senátu volit a zároveň existují senátoři, kteří se starali o svůj obvod, načež jim byl u dalších voleb pozměněn, a tím přišli o voliče.

Podle senátorů by při vymezení volebních obvodů mělo hrát roli více než hledisko demografické hledisko geografické, vztah senátora ke svým voličům by měl být určitým způsobem pevně založen vzhledem k tomu, že senátní obvod má teritoriální povahu.

Návrh pevného termínu pro krajské a obecní volby zatím pevnou podporu příliš podle Valachové nemá, byť by to mohlo podle ní přinést výhody, kupříkladu v rámci vyšší volební účasti.

Koaliční spolupráce má probíhat hladce v mnoha otázkách, avšak není bezchybná. Nezakrývá, že je „tak trochu žárlivá“ kolem toho, že často větší vliv na rozhodování koalice mají komunisté nežli ČSSD. Dodává však, že se jí líbí připomínky komunistů k rozpočtu, jelikož se povedlo pozvednout příjmy školství.

„Co se týká Tomáše Petříčka, tak toho se nebojím, toho si udržíme a nevím o tom, že by jeho dny byly sečteny,“ odmítla, že by se ministr zahraničí pohyboval na tenkém ledu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…