Jste klerofašista? Daniel Herman statečně čelil kritice

26.10.2016 12:20

Na řadu otázek čtenářů, týkajících se především kauzy Jiřího Bradyho, odpovídal v posledních hodinách na svém profilu na webu ParlamentníListy.cz ministr kultury Daniel Herman.

Jste klerofašista? Daniel Herman statečně čelil kritice
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Ministr kultury z KDU-ČSL Daniel Herman

„Jak jste si mohl vůbec dovolit jet na sjezd landsmanšaftu a omlouvat se ‚jako samozvaný zástupce naší vlasti‘ za něco, co bylo výsledkem dohody čtyř velmocí po ukončení druhé světové války a po hrůzách, které rozpoutali fašisti? A proč se landsmanšaft + německá vláda nikdy neomluvily nám za zvěrstva páchaná nacisty? Když se vám tak v Německu líbí – proč se neseberete a neodstěhujete se tam? A váš nápad, že bychom mohli být další spolkovou republikou Německa – to nemůže být z hlavy normálního člověka,“ napsal čtenář. „Právě proto, že mě záležitosti naší historie zajímají a věnuji se jim již celou řádku let, vystupuji tak, jak vystupuji. Že máte na věci jiný názor, je vaším plným právem,“ odpověděl Herman.

„Co váš strýc udělal pro tuto republiku a její občany tak světoborného, že jste ho navrhl na vyznamenání? Koncentráky přežily tisíce lidí. Pokud jsem se dočetl, tak jezdil a žvanil o holocaustu. A co z toho plyne pro naši republiku a její občany?“ zajímalo čtenáře, který se podepsal jako „guard“. „Doporučuji vám přečíst si strýcův životopis, z něhož se informace, které vás zajímají, dozvíte,“ reagoval Herman.

„Jak tohle důstojně ukončit? Zeman se nechal slyšet, že by vašemu strýci vyznamenání dal, on ho ale už nechce, čemuž se nedivím. Co ale nechápu, o co tu tak stále jde?“ zněla další otázka, která se objevila na Hermanově profilu. „Jde tu o to, že úctyhodný institut státních vyznamenání se stal předmětem nečistého obchodu. A to je nepřijatelné!“ odpověděl ministr.

Je publicistika ČT vyvážená?

Další čtenář si stěžoval na objektivitu veřejnoprávní televize. „Pane ministře, co říkáte na to, že ve Francii už týden demonstrují ve velkých městech policisté proti migraci, zejména kvůli situaci v no-go zónách, a naše média mlčí? ČT informovala pouze o jednom dni a zkreslila to tak, že policisté demonstrují pouze kvůli teroristickým útokům. Zatímco o demonstraci 20 sluníčkářů ČT informuje neprodleně. Stále shledáváte publicistiku ČT jako vyváženou?“ zajímalo čtenáře. „Ano, nemám důvod si myslet něco jiného,“ reagoval Herman.

Další dotaz směřoval k tomu, v jakém je Herman příbuzenském vztahu s Jiřím Bradym. „Náš příbuzenský vztah je takový, že otec Jiřího Bradyho a můj dědeček byli bratři,“ uvedl ministr. Druhý dotaz tohoto čtenáře se týkal toho, zda jej nemrzí, že údajní svědci dělají, že nic neslyšeli, a Forejt se na přímou otázku, zda Hermanovu strýci volal, nebo ne, z odpovědi vykrucuje.

„Reakce kolegů, kteří byli spolu se mnou na slovenské ambasádě, je jejich rozhodnutím. Co panu řediteli Forejtovi jiného zbývá než se vykrucovat, když pravdu říci zjevně nechce?“ odpověděl Herman.

„Jste klerofašista? Pokud řeknete, že ne, tak proč máte sklony k pronacistickému revanšismu a podporujete Sudetoněmecký landsmanšaft i přesto, že váš strýc přežil holocaust?“ zajímalo dalšího čtenáře. „Klerofašista nejsem, jak jste na to přišel? Nepodporuji Landsmannschaft, ale poctivé vypořádání se s česko-německými vztahy, právě kvůli zkušenostem z vlastní rodiny,“ odpověděl Herman.

Celé znění otázek a odpovědí je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…