Jste sto let za opicemi, zpražil Zeman odpůrce s červenými kartami. A „obyčejným lidem“ na náměstí poradil...

24.01.2017 19:50

Prezident Miloš Zeman se v rámci své návštěvy Plzeňského kraje sešel také s občany Třemošné. Na cestě jej doprovází hejtman kraje Josef Bernard (ČSSD).

Jste sto let za opicemi, zpražil Zeman odpůrce s červenými kartami. A „obyčejným lidem“ na náměstí poradil...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Jste jediné město, které jsem navštívil, jež nemá náměstí. Vždycky je něco poprvé,“ poznamenal úvodem Zeman. „A poprvé je i tato návštěva ve funkci prezidenta, i když tu nejsem poprvé jako občan Miloš Zeman. Popřeji vám, aby se vám podařilo náměstí vybudovat,“ dodal. 

Následně pak městu poblahopřál ke tříprocentní nezaměstnanosti. „Na jednoho uchazeče o práci připadá jedno volné pracovní místo. Kdo to má?“ zeptal se. Podle jeho slov tak ve městě nejsou nepřizpůsobiví. „A to je také dobře,“ dodal.

„Držitele červených karet bych chtěl upozornit na to, že jsou sto let za opicemi, neboť odpůrci Donalda Trumpa začínají nosit ve Spojených státech růžové kulichy. Navlečte si růžové kulichy, ať jste moderní,“ řekl závěrem svého úvodního slova k přítomným občanům, kteří jsou nejen na prostranství, ale i na balkonech. Vesměs však šlo o příznivce, zmiňovaní „karetníci“ byli podle prezidenta čtyři.

Zeman: V kauze Rath možná využiji možnost podání kárné žaloby

První dotaz směřoval k justiční mafii. „Nad soudci neexistuje žádná kontrola. Svoji nezávislost si pletou s doživotní imunitou,“ podotkl tazatel. „Autorkou tohoto termínu je moje blízká spolupracovnice Marie Benešová. Člověk stojí v němém úžasu, když ten, kdo byl chycen s krabicí od vína, v níž bylo sedm milionů korun, je stále na svobodě a když se zpochybňují některé evidentní důkazy,“ vzpomenul v odpovědi na kauzu exhejtmana Středočeského kraje Davida Ratha. 

„Domnívám se, že i nad justicí musí být kontrolní mechanismus. Jedním z takových kontrolních mechanismů je ministr spravedlnosti, který právě teď v kauze Rath podává stížnost pro porušení zákona,“ dodal. „Mimochodem, i prezident má právo podat kárnou žalobu, když soudce pochybí, a já nevylučuji, že právě v této kauze této žaloby využiji,“ sdělil Zeman.

Hlava státu se pak velmi rozlítila nad spojením slov obyčejní lidé. „Všichni jsme neobyčejní. A pokud vám to někdo říká jinak, dejte mu přes hubu,“ sdělil rázně prezident.

„Pokud EU nedokáže ochránit hranice, tak si musí ČR pomoci sama.“

Následně se Zeman vyjádřil k migrační krizi a k ochraně hranic. „Pokud Evropská unie není schopna chránit své vnější hranice, tak si musí Česká republika pomoci sama, stejně tak jako si pomáhají jiné země. Jako například Maďarsko či Rakousko. Kromě toho je zapotřebí v případě potřeby nasadit na ochranu hranic policii, armádu a hasiče. To, že zatím přes nás nevede migrační trasa, a to z toho důvodu, že tři miliony jsou uzavřeny v Turecku, ještě neznamená, že nás ta migrační vlna může minout. Neminula celou řadu zemí. My nejsme vyvolená země, které se tohle nemůže stát. A musíme se na to připravit,“ podotkl k této otázce. Potvrdil však, že v současné době v Česku téměř žádní migranti nejsou. „Ale představte si, že se odšpuntuje ta turecká zátka a začnou se valit Balkánem,“ sdělil a varoval před tím, že by následně Německo, kam uprchlíci míří, mohlo vrátit tyto jedince do České republiky. 

„Já už jsem paní Ivaně Trumpové volal poté, co sama oznámila zájem o tuto funkci. Když mně volal Donald Trump, tak jsem mu říkal, že bych tomu byl rád, i když to je v jeho kompetenci,“ odvětil Zeman na následující otázku ohledně možné velvyslankyně Ivany Trumpové. Do USA se prezident Zeman za Donaldem Trumpem chystá v dubnu.

Řeč přišla i na doživotně odsouzeného vězně Jiřího Kajínka. „Mám pochybnosti o vině pana Kajínka, ač nejsem soudce. Stejné pochybnosti měl i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Já sám jsem navrhl, aby se obnovilo řízení před jiným soudem, než je ten plzeňský. Bylo tam jisté podezření ze zaujatosti. Sama obhájkyně pana Kajínka říkala, že by to takto bylo lepší, než kdyby dostal milost, neboť v tom případě zůstává v podezření. Helena Válková, bývalá ministryně spravedlnosti, se dokonce setkala s Jiřím Kajínkem ve věznici,“ zmínil k tématu.

Závěrečný dotaz pak směřoval k povinné armádě. „Byl jsem to já, kdo zavedl profesionální armádu, a musím se vám samozřejmě odpovídat za to, proč jsem to udělal. Základní argument zněl v tom, že moderní technika vyžaduje, abyste se jí učili zhruba dva roky. A když se to dva roky učíte a pak odejdete do civilu, jsou to vyhozené peníze, neboť se to pak musejí učit další. Ale vřele podporuji aktivní zálohy,“ uzavřel prezident. Následně se podepsal do pamětní knihy, odekoroval prapor města a převzal dary z rukou starosty města. „Ať žije pan prezident,“ ozvala se pak žena při Zemanově odchodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …