Jste švábi... Jak s lidmi manipulují mocní? Psycholog odkryl, o čem se nemluví

18.12.2022 11:50 | Ze sítí

Mocenské manipulace za využití různých zvrácených ideologií opět hýbou společností, kterou vedou k jejímu morálnímu rozpadu. Psycholog Vratislav Kalenda v pořadu O čem se mlčí popsal, jaké psychologické manipulace se každodenně využívají, aby člověk přijal zlo jako morální normu. Varuje, že pokud budou političtí odpůrci dehumanizováni, nemusí se pak jejich nenávist už zastavit; historicky tyto nálady předcházely revolučním zvratům.

Jste švábi... Jak s lidmi manipulují mocní? Psycholog odkryl, o čem se nemluví
Foto: Screen: Ocemsemlci.cz
Popisek: Lékař Vratislav Kalenda v pořadu O čem se mlčí.

Lékař Vratislav Kalenda přibližuje chování člověka, který se pod tlakem tzv. „morálně vyváže“ a příjme zlo jako normu. „Morální vyvázání znamená, že lidé si zdůvodní, že se mohou chovat tak, jak se chovají, podlehnou tlaku. A přestože ví, že je to neetické a nemorální a nepřispívá k dobru a k blahu, tak se cítí dobře, protože ten mechanismus jim umožní se z toho vyvázat a nemít výčitky svědomí. Smíří se s tím, že je to v pořádku a musí to tak být. Jsou to mechanismy, které vedou k rozvratu morálky, tím, že do toho zatahují obyčejné lidi,“ vysvětluje.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
Vyjmenoval základní mechanismy, které vedou ke zmíněnému morálnímu rozvratu společnosti: Je to morální ospravedlňování, že za účelem nějakého vyššího dobra teď budeme dělat vše jinak. Další je falešný jazyk, to jsou vše eufemismy, když třeba tvrdí, že to není vakcinace, ale jenom tečka. Dále je to ‚výhodné srovnávání‘, třeba když si stěžujete, že nesmíte do restaurace, ale v Číně mají úplný zákaz vycházení,“ podotýká Kalenda.

Dalším používaným mechanismem ze strany mocných je přenášení zodpovědnosti na obyčejné lidi. A také snaha o rozptylování odpovědnosti ve smyslu, že se vůbec „neví“, kdo za to může. Dalšími nástroji manipulace jsou přehlížení a zkreslování důsledků, dehumanizace – lidé jsou např. nazýváni ‚švábi“... Dalším mechanismem je přisuzování vlastní viny jiným.

Pro dnešní dobu považuje Kalenda za důležité věnovat se zmíněnému „morálnímu ospravedlňování“. „Je potřeba si uvědomit, že když je nějaký problém, tak se dá využít k tomu, že jde o ‚strašlivé nebezpečí‘ a že nemůžeme se teď chovat tak eticky jako předtím, že je potřeba s tím něco dělat, tedy omezit lidi na svobodě,“ popisuje, co můžeme pozorovat v naší společnosti v uplynulých dvou a více letech.

„Už se to tu opakuje v různých variantách,“ poukazuje na neuvěřitelné věci, které se děly v době covidu, kdy „i lékaři byli tlačení do počínání na hraně lékařské etiky, avšak v zájmu vyššího dobra,“ uvedl, že tato doba příkladně ukazuje, jak manipulace vtahuje obyčejné lidi do machinací manipulátorů.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí
„Je třeba si uvědomit, že tu procházíme velice těžkou dobou, a možná budeme procházet ještě těžší. A to přenášení odpovědnosti na ty mravné lidi je pak tím nejzákeřnějším mechanismem,“ dodává lékař, že proto považuje diskusi na toto téma za zásadní. Tyto psychologické mechanismy jsou „obyčejným lidem" často nerozpoznatelné a lidé slepě následují zkorumpované politiky a jejich dikci „myslíme to s vámi dobře“, aniž si uvědomují, že na ně tito politici přenášejí své cíle i svou vinu.

„Namáčejí se do toho i velmi slušní lidé,“ povzdechl si psycholog. A jako názorný příklad uvedl, jak hospodští byli během vyhlášené covidové epidemie pověřování, aby lidi kontrolovali a zakazovali jim vstup. „Občané měli kontrolovat jeden druhého, to považuji za největší banalizaci zla, protože jestliže pak člověk říká zákazníkům „pochopte mě, já jen dělám svou práci, dostal jsem to nařízeno...“

A k tomu dodává: „Já jen připomenu, že takhle se vymlouvali i nacističtí zločinci, když potom byly ty norimberské procesy. Také bylo jejich výmluvou, že jen plnili rozkazy. Kam to může dojít?“ zdůrazňuje. Moderátor Stanislav Novotný kvituje, že je třeba poukázal na to, co nám hrozí, aby nám nehrozily až i popravy z politických důvodů, jako například v 50. letech.

Dalším psychologickým podrazem je „rozptýlení zodpovědnosti“. „Dnes tu máme ministerstvo zdravotnictví, ministerstvo průmyslu, různé komise, které zasedají, různé experty... – a nikdo z nich neponese odpovědnost?“ říká hořce lékař.  

Je podle něj jasné, že v Česku byl neadekvátně zaveden nouzový stav, aby se mohly bez výběrových řízení domlouvat kšefty. „To bylo zase v zájmu vyššího dobra a v zájmu občanů,“ opakuje psycholog s notnou dávku ironie. Lidé byli podle něj tak manipulováni, že si neuvědomovali všechny důsledky.

Pozorovat u současné vládní garnitury lze podle Kalendy zmiňované přisuzování vlastních chyb a viny na jiné, třeba na Babiše nebo na Rusko. „Je tu svalování viny za vše špatné, co se dnes děje, na minulou vládu. Máme tu drahotu, čí drahotu? Máme tu energetickou krizi a nedostatek plynu, prý je to tím, že Rusko uzavřelo kohouty?“

A upozorňuje na další riziko: „Co se teď děje, je ještě pořád... ale v okamžiku, kdy začne ‚dehumanizace lidí‘, když o lidech, kteří mají jiný názor, budeme říkat, že jsou ‚švábi‘, tak to je velmi nebezpečné. To právě byly velmi často rozbušky těch dějů, které vedly k revolučním zvratům. Ta nenávist už se pak nedá zabrzdit, pokud jsou političtí odpůrci dehumanizováni, odlidštěni,“ uzavírá Vratislav Kalenda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Šváb má 2 významy, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetatana , 18.12.2022 13:30:21
Buď se jedná o hmyz, nebo obyvatel Švábska, což je region kolem Bodamského jezera , ležící částečně ve Švýcarsku a částečně v Německu. Tamní obyvatelstvo je proslulé svou šetrností a vysokou životní úrovní, je to jedno z nejlepších míst k žití v Evropě./Pochopitelně pro Šváby/. Když mne někdo označuje pojmem Šváb, volím pochopitelně variantu č. 2, která je našim politikům skutečně trnem v oku, protože je zcela v rozporu s chováním našich vlád všeobecně a této obzvláště. A to hlavně ve vztahu k Ukrajině. Za 2. světové chtěli Američané bombardovat německou část Švábska, ale měli strach, aby se "náhodou" netrefili do Švýcar, a tak Švýcary požádali, aby nechali svá města rozsvícená. Jenže solidarita zvítězila, Švýcaři informovali Němce a svítili všichni - Američani odtáhli s nepořízenou. Švábi se vzepřeli zasahování zvnějšku, oni mezi sebou žádné spory neměli. Je chybou zbytku světa, že se tak nechová. Moc si přeji, abychom se tak dokázali chovat my, mít v úctě všechny svoje předky, ať žili za jakéhokoli režimu, zachovali nám cenné dědictví. Našim životním posláním musí být je uchovat a předat následujícím generacím ve stejném, nebo lepším stavu.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…