Juncker: Postavme se populismu, dá se potlačit. Verhofstadt: Bez EU by v Evropě bylo zoufalství a fašismus

30.05.2018 14:47

V Evropském parlamentu se dnes zase děly věci. Na rozpravě věnované budoucnosti Evropy, vystoupil Jean-Claude Juncker. Podle něj musí sjednocená Evropa čelit nebezpečí, které se vymyká kontrole. Před čím vlastně vrcholný unijní politik, který nedávno odhalil sochu Karla Marxe, varoval?

Juncker: Postavme se populismu, dá se potlačit. Verhofstadt: Bez EU by v Evropě bylo zoufalství a fašismus
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Juncker

Na plenárním zasedání Evropského parlamentu k otázce budoucnosti Evropy, na které přicestoval i lucemburský premiér Xavier Bettel, vystřihl projev i jeho krajan a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Unijní pohlavár se do evropské budoucnosti dívá skepticky. „Nechte mě říci, ano, za několik let by evropští občané hlasovali v novém Evropském parlamentu. Nikdo nemůže odhadovat, jakou bude mít podobu, jestli nebude naprosto odlišný od toho dnešního. Pro některé mé kolegy je taková představa zdrojem obav,“ řekl unijní pohlavár.

„Postavme se nekontrolovatelnému populismu, kterého jsme svědky ve všech evropských zemích, mou vlast nevyjímaje. Ale Lucemburčané jsou obecně velmi moudří. Nejde o velké hnutí, ale o potlačitelné hnutí,“ dodal Juncker.

Anketa

Ohrožuje Okamurova SPD českou demokracii?

6%
94%
hlasovalo: 13663 lidí

Juncker poté částečně reagoval na svého krajana a předřečníka Xaviera Bettela, který je od roku 2013 Junckerovým nástupcem v roli premiéra Lucemburska. Bettel ve svém projevu varoval, že mnozí berou výhody skýtané Evropskou unií za samozřejmé. Ve světle Brexitu pak dodal, že mnoho Britů si zažádalo o unijní pasy, což dokládá kvalitu a hodnotu, kterou evropské společenství přináší. Juncker k tomu dodal, že s Bettelem v zásadě souhlasí. Dodal ale, že by se unijní státy měly dohodnout na přímočarém principu tak, aby společná zahraniční politika byla efektivní.

Poté vystoupil německý europoslanec Hans-Olaf Henkel. Ten se zostra pustil do společné evropské měny. Mír v Evropě podle něj nemá nic společného s eurem, ale s demokracií. „Chtěl bych připomenout, že v Itálii nyní politici slaví úspěchy s protiněmeckými slogany! Proč? Protože euro nutí největšího evropského věřitele – Německo, aby zasypávalo výčitkami Itálii – největšího evropského dlužníka. To je přímý následek eura,“ hřímal europoslanec. „Místo toho, abychom neustále Italy poučovali o tom, jak se mají stát konkurenceschopnými na světových trzích, bychom měli nechat je samotné, aby se rozhodli, zda toho dosáhnou pomocí tržních reforem, devalvací, nebo obojím,“ pokračoval Henkel a upozornil, že nedávné parlamentní volby v Itálii dokazují, že stále více Italů se cítí být poučováno Německem.

Na jeho slova zareagoval lídr europarlamentní liberální skupiny ALDE Guy Verhofstadt.  „Demokracie je důležitá už jen kvůli Evropě. Když tu nebyla Evropská unie, v Evropě panovalo naprosté zoufalství, fašismus mezi dvěma světovými válkami. Od chvíle, co máme Evropskou unii, jsme dosáhli toho, že uvnitř Unie můžeme garantovat demokracii,“ prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…