Jurečka: 74 miliard lidem? Na celý rok, tak to myslel Fiala

26.04.2022 8:56

Pomoc občanům ohroženým zdražováním ve výši 74 miliard, o níž vláda v posledních dnech často mluví, ve skutečnosti z větší části zatím mezi Čechy nezamířila a v nejbližších dnech ani nezamíří. Přestože premiér Petr Fiala (ODS) tvrdil, že vláda tyto miliardy „od začátku roku nasměrovala k lidem“, jde podle předsedy lidovců a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky o částku určenou pro celý letošní rok. „Za první kvartál tohoto roku to je 15 miliard. To je v pořádku,“ řekl v Interview ČT24. Ukázal i na jeden z cílů českého předsednictví EU v podobě vstupu Ukrajiny do Unie. Podporovat jej prý budeme, „tak jako Madeleine Albrightová podporovala vstup ČR do NATO“.

Jurečka: 74 miliard lidem? Na celý rok, tak to myslel Fiala
Foto: Screen FB KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka na sjezdu KDU-ČSL

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí
Jurečka zopakoval, že se chce vláda zaměřit zejména na adresnou a cílenou pomoc pro lidi ohrožené chudobou. Zmínil například zranitelnost dětí, které mají za rodiče samoživitele či samoživitelku. „Hledali jsme cesty, jestli to udělat přes slevu na dítě nebo případně přes nějaký jiný nástroj, tento týden to budeme finalizovat,“ přiblížil. Co přesně očekávat, ale prozradit zatím nechtěl, přesně netuší ani to, zdali se kabinet rozhodne pro jednorázovou pomoc, anebo opakovanou. „Vláda bude sledovat vývoj situace a budeme v tom čase reagovat na to, jak bude třeba lidem pomáhat,“ zaznělo pouze od ministra.

K vidění ZDE

Očekávat rozhodnutí vlády, v jaké podobě bude ohroženým lidem pomáhat, máme „velmi brzy“ – to podle přiblížení Jurečky znamená „v řádu dnů“.

Vláda už několik posledních dnů při každé možnosti opakuje, že lidem „nasměrovala“ 74 miliard korun, od České televize však vyšel výpočet zahrnující zákonné zvýšení důchodů, daňové slevy, zrušení silniční daně a zvýšení životního a existenčního minima, jehož celková suma dosahuje pouze přibližně 15 miliard.

„Celou dobu říkám, že v průběhu letošního roku jsme nasměrovali a nasměrujeme. Ti lidé nemají ty výdaje jeden měsíc. Lidé potřebují pomoc ve všech příštích měsících minimálně tohoto roku. S velkou pravděpodobností i toho příštího,“ vysvětloval Jurečka.

Premiér Petr Fiala (ODS) však již dříve pronášel výroky, z nichž se zdálo, že jsou již tyto peníze určené pro pomoc lidem v rámci současného zdražování dávno mezi občany. „My jsme od začátku roku nasměrovali k lidem právě proto, aby si mohli poradit s těmi ekonomickými obtížemi, s energiemi a dalšími věcmi, 74 miliard korun,“ řekl například Fiala v půli dubna a tvrdil, že již kabinet od začátku roku poslal lidem 74 miliard. Že je většina z této částky stále „na cestě“, však již neuvedl.

„To je částka, která je rozpočítána logicky do letošního roku, protože se bavíme například o zvýšené slevě na poplatníka, zvyšovaných důchodech, zvýšení životního a existenčního minima. To jsou přece částky, které stát lidem každý měsíc distribuuje a vyplácí. Bavíme se o částce za celý letošní rok,“ odhalil Jurečka, že se občané, kteří si mysleli, že slova vlády o „nasměrování“ peněz znamenají již jejich zaslání, mýlili.

„Za první kvartál tohoto roku to je 15 miliard. To je v pořádku,“ uznal pak jasně Jurečka, že se 74 miliard mezi občany zatím „nepodívalo“.

Jednou z priorit současné vlády je také digitalizace, kde se zadrhla, ministr také vysvětlil. „Na MPSV nebyl nikdo, kdo by uměl uvažovat a měl zkušenosti se skutečně velkými projekty digitalizace, například z bankovního sektoru,“ vyjádřil se o svých spolupracovnících na ministerstvu. Tým se podle něj začat tvořit a na úpravě příspěvků a systémů se již pracuje.

Kvůli nákladům na uprchlíky z Ukrajiny zatím vláda podle něj není schopná stanovit, jak vysoký bude letošní deficit rozpočtu. Vláda má zatím od Evropské komise „určité přísliby“ na příspěvky k řešení uprchlické krize, neví však stále, kolik přesně a kdy dostane Česko proplaceno. Navíc podle Jurečky vláda potřebuje více dat o příjmech a výdajích.

Právě k Ukrajině Jurečka prohlásil, že bychom měli podporovat její vstup do Evropské unie. „Ukrajina si tu přihlášku podepsala krví vlastních občanů. Tak jako západní politici, tak jako Madeleine Albrightová podporovala vstup České republiky do NATO, tak my máme dneska splnit určitý dluh,“ vyjádřil se s tím, že vstup Ukrajiny do Evropské unie má být jeden z cílů, jež chce za Česko vláda komunikovat dovnitř Unie při českém předsednictví. Česko má podle Jurečky „pomoci nastartovat vstup Ukrajiny do Evropské unie“.

Ukončení spolupráce Unie s Ruskem v rámci odkupu fosilních paliv podle ministra Česko navrhovat nebude, pokud se však téma nadnese od některého z jiných států, pak stopku ruskému plynu či ropě česká vláda podpoří, a to i přesto, že podle Jurečky zatím bude Česko na surovinách z Ruska závislé i několik příštích let. „Je to pro nás složitá situace. Pro Českou republiku je realistický plán během příštích tří až pěti let odejít od závislosti na surovinách z Ruska, ať už jde o ropu či plyn nebo nerostné bohatství,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…