Jurečka: Komunální volby nejsou referendem o vládě, ale vystavením účtu radnicím

24.09.2022 6:50

Ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka nesouhlasí s názorem prezidenta Miloše Zemana, podle kterého mohou být komunální volby i referendem o vládě. "Letos vystavujeme účty těm, kteří vedli naše města a obce," řekl dnes na dotaz ČTK Jurečka v Rokytnici u Přerova, kde večer spolu s manželkou odevzdal svůj hlas v místních komunálních volbách. Za volební úspěch z pohledu KDU-ČSL bude Jurečka považovat opětovné vítězství v komunálních i senátních volbách.

Jurečka: Komunální volby nejsou referendem o vládě, ale vystavením účtu radnicím
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí

Podle Zemana mohou komunální volby reflektovat postoj voličů k vládě. "V každé, zejména západoevropské a obecně demokratické zemi, jsou komunální volby, nejenom, ale i referendem o vládě," prohlásil dnes prezident. Jako klasický příklad zmínil Francii, ale připomněl, že nejen tam. Jurečka s tím nesouhlasí. . "(Komunání volby) jsou referendem o tom, jak budou spravována naše města a obce. Každé volby jsou svým způsobem referendum, ale mají být referendem o tom, čeho se týkají. Parlamentní, sněmovní volby jsou referendem o vládě, to je pravda. To bylo ale loni," uvedl Jurečka.

KDU-ČSL podle Jurečky v těchto volbách obhajuje vítězství v komunálních volbách v roce 2018 i senátních volbách v roce 2016. "Postavili jsme nejvíc kandidátů ze všech parlamentních stran, takže předpokládám, že se nám podaří obě vítězství obhájit," uvedl Jurečka. Připomněl, že KDU-ČSL obhajuje mandáty v sedmi senátních obvodech.

Jurečka očekává, že volební účast bude letos podobná jako v předchozích volbách. Voliči by podle Jurečky měli jít k urnám, aby tímto způsobem ohodnotili dosavadní práci lidí, kteří vedli města a obce. "Zároveň mohou rozhodnout o tom, jak se jejich obce a města budou rozvíjet v příštích letech," řekl Jurečka, který dnes v Rokytnici odevzdal hlas kandidátce KDU-ČSL. "Volil jsem na té kandidátce s velkou radostí svoji manželku," podotkl.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …