Jurečka pohovořil o dvou svých podřízených, kteří se znali s Rittigem. Jsou prý zcela odlišní

11.03.2014 19:47

Ministr zemědělství za KDU-ČSL Marian Jurečka koncem února odvolal ředitele Státního pozemkového úřadu Petra Šťovíčka. Jen několik dnů před tím rezignoval na funkci vedoucího kanceláře ministra zemědělství někdejší ředitel Úřadu vlády Lubomír Poul, zadržený vloni v souvislosti s kauzou kolem bývalé šéfky Nečasova kabinetu Jany Nečasové, dříve Nagyové. Byl však propuštěn a dodnes nebyl z ničeho obviněn.

Jurečka pohovořil o dvou svých podřízených, kteří se znali s Rittigem. Jsou prý zcela odlišní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

Podle vyjádření ministra Jurečky se Lubomír Poul sám rozhodl, že „bude lépe posečkat“, jak se jeho kauza bude vyvíjet, a proto odstoupil z funkce v kanceláři ministra. Marian Jurečka to uvedl v podvečerním pořadu České televize Interview Daniely Drtinové.

Ředitel pozemkového úřadu Šťovíček také nebyl obviněn, ale jeho případ je podle ministra „diametrálně odlišný“, neboť Petr Šťovíček „byl na vrcholu pyramidy státní správy“. Přijal pozvání na oslavu narozenin lobbisty Iva Rittiga a neviděl v tom problém. Podle ministra Jurečky prohlásil, že „pozvání od lidí jako je pan Rittig se neodmítají“. 

Ministr zároveň odmítl prozradit, kdo mu doporučil Lubomíra Poula coby vedoucího kanceláře. Poul měl údajně Janě Nečasové, dříve Nagyové, předávat informace právě od Iva Rittiga. Připustil nicméně, že s vyhrocením situace by vedoucího své kanceláře tak jako tak propustil.

Moderátorka Drtinová v té souvislosti položila ministrovi Jurečkovi otázku, zda - vzhledem ke skutečnosti, že Petr Šťovíček stál v čele úřadu již od časů ministra Bendla – nechá provést audit, zda rovněž jeho podřízení nejsou ve spojení s lobbisty. Ministr to odmítl: „Nedovedu si představit, jak by takový audit měl probíhat,“ řekl.

K nově vzneseným požadavkům na delší lhůty pro církevní restituce ministr zpochybnil, že by jeho strana zastávala jednotné stanovisko. „Žádný orgán KDU-ČSL o tom nejednal,“ objasnil. Podle něj je v zásadě proces vydávání stanoven jasně. „Chybí jen metodické postupy určení kompetencí,“ domnívá se. „Neviděl bych to jako obstrukce ze strany státu, pozemkového úřadu a Lesů České republiky," dodal ministr. „Je to složitý proces, který probíhá poprvé,“ vysvětloval organizační problémy. 

Dienstbier nemluvil pravdu

Jestli na nové úkoly nebude Státní pozemkový úřad stačit, je nabírání nových úředníků až poslední ze třech možností, doplnil ministr zemědělství. První je podle něj posílení expozitur pracovníky ústředí, druhá zvýšení odměn za dočasný větší objem práce. Nové úředníky by přijímal nerad, jelikož by je musel po roce opět propouštět, což s sebou nese řadu komplikací.

Ministr zemědělství zároveň zpochybnil dnešní slova vládního kolegy Jiřího Dienstbiera, že vláda hodlá převést potraviny do skupiny s 5% DPH. „Podle koaliční smlouvy některé potraviny chceme dát do snížené sazby, o 5% nikdo nehovořil," zdůraznil na adresu Dienstbiera ministr zemědělství.

Naproti tomu představil program, který by do roku 2020 měl zajistit soběstačnost v základních potravinách pro naši republiku až z 90%. Tím by zároveň mělo dojít k zvýšení zaměstnanosti v zemědělské výrobě a především v potravinářském průmyslu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…