Jurečka představí změny sociálních podpor

16.01.2023 6:30

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) se dnes chystá představit letošní změny sociálních podpor či na trhu práce.

Jurečka představí změny sociálních podpor
Foto: Screen FB KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka na sjezdu KDU-ČSL

Zhodnotí také výsledky českého předsednictví Evropské unii ve svém resortu. Ministerstvo práce má pro letošek připravit podle vládního legislativního plánu několik reformních zákonů. Předložit má návrh reformy penzí či reformy dlouhodobé péče o seniory a postižené.

Od ledna se valorizovaly důchody a navýšily se ještě o nový bonus 500 korun za vychované dítě. Toto výchovné získalo podle sociální správy téměř 1,4 milionu žen za zhruba tři miliony potomků. Zvedlo se životní a existenční minimum, minimální mzda či přídavky na děti. Upravily se příspěvky na bydlení i pravidla jejich vyplácení.

Podle schváleného rozpočtu jsou výdaje na penze pro letošek zatím o 62,5 miliardy vyšší než příjmy. Kvůli inflaci se ale počítá i letos s mimořádnou valorizací. Ministr už dřív řekl, že by měla být nejspíš v červnu či červenci. Potřeba tak budou ještě další miliardy navíc. Jurečka před koncem roku také uvedl, že bude chtít v koalici jednat o navýšení rodičovské. Národní ekonomická rada vlády (NERV) kvůli rostoucímu zadlužování naopak doporučila vládě zpomalit navyšování penzí, omezit odchody do předčasného důchodu, nevyplácet výchovné či zkrátit rodičovskou.

Ministerstvo práce má letos dokončit návrh zákonů s reformou dlouhodobé péče o seniory a postižené či s reformou penzí. V plánu jsou i změny zákoníku práce a systému dávek či návrh obrysů nové rodinné politiky.

Česko předsedalo Evropské unii loni ve druhém pololetí. V sociální oblasti chtělo jednat o opatřeních proti takzvané energetické chudobě, o integraci uprchlíků, o zaměstnávání lidí se zdravotním handicapem, o zlepšení podmínek pracovníků on-line platforem, o dostupnosti školek či o směrnici o stejné odměně za stejnou práci. Na tomto předpisu se pod českým vedením našla v unii politická shoda.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…