Jurečka udeřil z ČT: Důchody prominentů komunistického režimu půjdou dolů!

13.02.2022 14:20 | Zprávy

Hosty první hodiny Otázek Václava Moravce byli ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a bývalý premiér Vladimír Špidla (ČSSD). Jurečka prozradil, že už se pracuje na snížení důchodů prominentů bývalého komunistického režimu. Má se to týkat spolupracovníků Státní bezpečnosti a dalších osob. Ale nezůstalo jen u důchodů StBáků. Jurečka věnoval pozornost také finanční pomoci lidem v energetické krizi. Pak Jurečka řekl, že bohužel se obává, že ruský prezident Vladimir Putin nakonec spustí vpád na Ukrajinu.

Jurečka udeřil z ČT: Důchody prominentů komunistického režimu půjdou dolů!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr zemědělství Marian Jurečka

Moravec se během diskuse zeptal ministra Jurečky, zda se pokusí oprášit svůj návrh z doby, kdy byl opozičním poslancem, tedy zda navrhne snížení důchodů prominentům bývalého komunistického režimu.

A dostal jasnou odpověď.

„Ne, že se pokusím, my už na tom pracujeme. Já počítám, že v letošní novele, kterou připravujeme, tak tam už to, co jsem prosazoval jako opoziční poslanec, už bude. Ta právní úprava, která bude platná od 1. ledna 2023. Dneska jednají moji kolegové se zástupci Ústavu pro studium totalitních režimů, abychom vyladili ještě ty technické detaily, a počítáme s tím, že opravdu těm prominentům totalitního komunistického režimu, těm vedoucím pracovníkům StB a podobně, tak že u nich dojde ke snížení důchodů,“ prohlásil Jurečka.

„My jsme tenkrát odhadovali, že by to bylo něco mezi 5 až 7 tisíci lidmi. Uvidíme, jak se ta data zpřesní teď ještě na základě debaty s Ústavem pro studium totalitních režimů,“ dodal Jurečka.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…