Jurečka zvažuje kandidaturu na předsedu lidovců

13.12.2019 13:38

Někdejší ministr zemědělství ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) Marian Jurečka (KDU-ČSL) oznámil, že vážně uvažuje o kandidatuře na předsedu strany.

Jurečka zvažuje kandidaturu na předsedu lidovců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

V březnu tohoto roku se o post předsedy strany utkali Marek Výborný, Jan Bartošek a Marian Jurečka. Z tohoto souboje nakonec vyšel vítězně Marek Výborný, ale ten před pár týdny oznámil, že se kvůli nenadálému odchodu své milované manželky z tohoto světa vzdá postu předsedy a bude se starat o své děti.

Za pár týdnů tak čeká lidovce nový sjezd a zájem kandidovat na předsedu znovu potvrdil Jan Bartošek. I europoslanec Tomáš Zdechovský naznačil, že nemusí zůstat stát stranou, pokud jde o souboj o post předsedy. Server iDNES.cz doplnil, že do klání se možná znovu zapojí i Marian Jurečka, bývalý ministr zemědělství ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). Nadcházející volební sjezd lidovců se tak může podobat tomu, který strana prožila na jaře.

Vážně to zvažuji a to rozhodování beru velmi zodpovědně, protože tady nejde o moji osobní ambici dosáhnout nějaké kariérní mety, tady jde ve vážné situaci o budoucnost KDU-ČSL. Je pro mě důležitá zpětná vazba z regionů, se kterými teď komunikuji a postupně je navštěvuji, ale také to, jak a s jakým výsledkem bude probíhat dnešní jednání celostátní konference. Zda například bude vůle na sjezdu volit nové předsednictvo,“ uvedl pro server Jurečka.

Nově by za této konstelace kandidoval jen europoslanec Zdechovský, který by rád posunul lidovce trochu dál po konzervativní trajektorii.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…