K Žaludovi jsem měl osm a půl strany výtek, prozradil v ČT ministr Žák

30.07.2013 23:01

Petr Žaluda skončil ve své funkci generálního ředitele Českých drah. Tvrdil však, že jeho odvolání bylo nestandardní a nedozvěděl se žádnou výtku. Ministr dopravy Zdeněk Žák však tvrdí opak. Novým ředitelem se stal Dalibor Zelený.

K Žaludovi jsem měl osm a půl strany výtek, prozradil v ČT ministr Žák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák

"Celé to bylo poněkud nestandardní," uvedl po svém odvolání pro MF Dnes Petr Žaluda. "Nesdělili mi ani žádné výhrady k fungování drah," dodal. Zdeněk Žák však v Událostech, komentářích na ČT hovořil jinak.

„To jednání bylo velmi hutné,“ popisuje ministr odvolání Žaludy a vedení Českých drah. Rozhodně však není pravda, co říká odvolaný ředitel. Výtek k jeho počínání prý bylo osm a půl strany. „Tak to jenom na komentář, jak nám tady pan Žaluda šíří dezinformace,“ poznamenal Žák.

Co se týče budoucnosti ČD, ministr a dozorčí rada si stanovili tři milníky. Okamžité zastavení dalšího zadlužování, snížení nákladů a smysluplné uchopení katastrofální situace ČD Cargo. „My dneska to Cargo musíme zachraňovat doslova za vteřinu dvanáct,“ varuje Žák. Jak s ním ale naloží, už nechá na novém předsednictvu. To prý již připravilo novou strategii na záchranu společnosti.

Úspory však podle ministra neznamenají, že se okamžitě stopnou veškeré investice do Českých drah. Investice bude, ovšem jen když budou zisky, ze kterých se dá brát. „Musí skončit ty bezhlavé investice, kdy jsme nakoupili nové vlaky, které jsou krásné, to nepopírám, ale nepřinesly jediného nového cestujícího,“ vysvětluje.

Novým vedení ČD si je poměrně jist. „Podívejte se na ty lidi, trafikanty jsem nahradil kvalitními lidmi,“ řekl v pořadu moderátora Martina Veselovského. Když se prý podívá na jednotlivé členy představenstva, nenajde jediného člověka, za kterým by nestál velký profesní příběh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…