K čemu je gender na světě? Na dienstbierovském serveru vám to vysvětlí

18.01.2017 21:48

Český veřejný prostor rozvířila debata nad čítankami pro druhé třídy základní školy. Učebnice obsahuje básničku Jiřího Žáčka o tom, že dívky jsou na světě k tomu, aby se staly matkami. Relativně nevinné verše vzbudily u části veřejnosti pohoršení nad tím, že učebnice podsouvá dívkám budoucí rodinnou roli, což je podle kritiků nepřijatelné. Mezi kritiky se počítá i Petr Bittner z Deníku Referendum.

K čemu je gender na světě? Na dienstbierovském serveru vám to vysvětlí
Foto: Petr Kupka
Popisek: Děti dostaly balónky

„K čemu jsou holky na světě? Aby z nich byly maminky, aby se pěkně usmály na toho, kdo je malinký,“ stojí v básničce z učebnice určené pro druháky. Server Echo24.cz informoval o tom, že feministky básnička pobouřila. Ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD k tomu poznamenala, že básnička není v pořádku, protože není „genderově neutrální“.

Petr Bittner k tomu v textu pro Deník Referendum dodává, že se mu zdá v pořádku diskutovat o různých stereotypech a posléze měnit přístupy ke vzdělání. Takovou debatu podle autora potřebuje česká společnost „jako sůl“.

„Jestli se v diskusích ohledně různých podob genderové rovnosti někdo pravidelně chová hystericky, jsou to většinou pobouření obhájci tradičních rolí. Sám Jiří Žáček použil pro diskutující kritiky své básně označení ‚genderové džihádistky‘, které je úplně mimo jakoukoli slušnou debatu – což ovšem neodradilo ani tradiční apoštoly slušnosti, jako je Jiří Čáslavka, aby ho dál směle používali,“ rozčiloval se Bittner.

Celý komentář naleznete zde.

Roli ženy ve společnosti nelze podle Bittnera redukovat na roli matky. Kdyby se od toho stereotypu upustilo už před lety, možná by se společnost více snažila sladit osobní a pracovní život žen a mladé dámy by možná tolik neodkládaly své otěhotnění a následnou péči o děti. Společnost jim ale nevychází vstříc, takže mnohé ženy se role matky z existenčních důvodů raději vzdají.

Mohlo by se to změnit, jenže to by se napřed muselo podařit překonat ignoranci. „Jenže tomu všemu v české debatě zoufale brání ignorance, neschopnost a neochota velké části společnosti vůbec identifikovat ty největší překážky, kterým dnes ženy musejí čelit,“ doplnil k tématu Bittner.

Tuto báseň a škatulkování žen obecně prý už nekritizují zdaleka jen feministky, ale všichni lidé, kteří prosazují „genderovou spravedlnost“. Až ji budou prosazovat všichni, prý se možná přiblížíme rozvinutému světu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…