K čemu svět bez Ruska? Atomovka ruské TV. A zděšení

28.02.2022 8:03 | Ze sítí

Rusko v reakci na sankce a údajné agresivní vyjádření ze strany států NATO uvedlo do stavu zvýšené pohotovosti své jaderné síly, které pak v neděli vychválil Putinův hlavní propagandista Kiseljov. „V součtu jsou ruské jaderné síly nejsilnější na světě. Teď byla celá jaderná trojice uvedena ve stav pohotovosti. Putin je varoval. Nesnažte se Rusko zastrašit,“ řekl. A citoval Putina: „Na co potřebujeme svět, když v něm nebude Rusko.“ Čímž vyvolal mírně řečeno znepokojení. Nicméně, ne všude. Jeho slov si všiml i server BBC.

K čemu svět bez Ruska? Atomovka ruské TV. A zděšení
Foto: Repro Rossija 1
Popisek: Moderátor pořadu Vesti Nedeli, Dmitrij Kyseljov

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí
Dle posledních zpráv je hlavní město Ukrajiny obklíčeno, ale jeho obránci jsou dle starosty Vitalije Klička odhodláni bojovat dál. Co ovšem dělá větší starosti, je možnost, že by konflikt, zatím omezený na území Ukrajiny, mohl přerůst v konflikt celosvětový, ve kterém by byly použity atomové zbraně. Dle agentury AP Vladimir Putin vydal příkaz, aby byly jaderné síly uvedeny do stavu zvýšené pohotovosti, v reakci na údajně agresivní vyjádření NATO a finanční sankce.

Nejnovější dění neustále aktualizováno ZDE

Dle Pavla Podviga, odborníka na ruské jaderné zbraně a spolupracovníka Institutu OSN pro výzkum v odzbrojení (UNIDIR), to znamená, že odpalovací systém může odpálit jaderné zbraně, pokud budou zjištěny jaderné detonace na ruském území, a zbraně mohou být použity, i pokud je prezident mrtev nebo nezvěstný. Což bez stavu zvýšené pohotovosti nelze.

 

A tomuto tématu se věnoval i Dmitrij Kiseljov, moderátor pořadu Vesti Nedeli. Kiseljova BBC označuje za Putinova hlavního propagandistu. Dle překladu v tomto pořadu řekl: „V součtu jsou naše ponorky schopné vypustit přes 500 jaderných hlavic, což zajistí zničení Spojených států a všech zemí NATO. To je v souladu s principem: ‚Na co potřebujeme svět, když v něm nebude Rusko.‘ Ruské jaderné zbraně také nesou nejrychlejší strategické bombardéry na světě. O našich strategických raketových silách ani nemluvě. V součtu jsou ruské jaderné síly nejsilnější na světě. Teď byla celá jaderná trojice uvedena ve stav pohotovosti. Putin je varoval. Nesnažte se Rusko zastrašit.“

Čímž zaujal a hlavně znepokojil nejednoho komentátora na sociálních sítích, a to nejen v angličtině. Řada z nich se obává, že nadchází konec světa a že hrozbu jadernými zbraněmi myslí Putin vážně.

Nicméně, není to zdaleka poprvé, co Kiseljov mluví o jaderné válce. Že Rusko může USA proměnit v „radioaktivní prach“ se chlubil již v roce 2014. „V roce 2014 Kiseljov snil o tom, že by Washington spálil na prach. Je to u něj klasika,“ podotkl Veli-Pekka Kivimäki z agentury Bellingcat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …