K hlasování o zvýšení daní se Sněmovna dnes už nedostala

18.10.2019 15:41

Projednávání vládního daňového balíčku bude pokračovat zřejmě až příští pátek na mimořádné schůzi Sněmovny, kterou svolaly vládní strany spolu s KSČM. Dnes se Sněmovna k hlasování o návrhu, který zahrnuje hlavně zvýšení spotřebních daní na líh a tabák, již nedostala. Především opoziční poslanci celé dopoledne přednášeli návrhy na změny v programu schůze a Sněmovna pak o nich hlasovala. Jednání Sněmovny pro dnešek skončilo, poslanci se opět sejdou příští úterý.

K hlasování o zvýšení daní se Sněmovna dnes už nedostala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Samotné schvalování daňových změn bude znamenat rozhodování o pěti desítkách pozměňovacích návrhů, a tedy téměř pět desítek hlasování. Některé pozměňovací návrhy se ale překrývají.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v úvodu před poslanci zopakovala, že základním cílem změn zákonů je zvýšit ochranu občanů před vznikem závislostí na návykových látkách a hraní hazardních her a také omezit společenské škody, které jsou s tím spojeny. Opozice vládě vytýká, že jí jde jen o zvyšování příjmů státního rozpočtu a že jiné daně naproti tomu nesnižuje.

Mikuláš Ferjenčík (Piráti) vyzval ministryni financí k omluvě za její slova, která pronesla koncem září ve Sněmovně, když poslanci projednávali senátní návrh ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana. Ministryně tehdy citovala ze vzkazů, které dostává od občanů, a jeden z nich zněl, že je to opoziční a senátorská špína.

Ministryně na jeho výzvu dnes v rozpravě nereagovala. „Já se omlouvat nebudu, já už jsem to vysvětlovala,“ řekla Schillerová po skončení jednání novinářům. Překvapilo ji, že si výrok někdo vzal osobně, bere to jako poučení, že podobné výroky si žijí vlastním životem, a na půdě Sněmovny už je používat nebude.

„Řízení státních financí jste zúžili na jedinou otázku: kolik ještě z lidí vymáčknete peněz,“ prohlásil na adresu vládního návrhu Vojtěch Munzar (ODS). Vláda podle něj rezignovala na tvorbu skutečné fiskální politiky.

Opozice tvrdí, že vládě jde jen o zvyšování příjmů státního rozpočtu, protože jiné daně na oplátku nesnižuje. Balíček také zvyšuje poplatek za vklad do katastru nemovitostí na 2 000 korun z nynější tisícikoruny, mění zdanění hazardu a zdaňuje plyn pro vytápění v domovních kotelnách. Rozpočtový výbor již dříve doporučil zdanění plynu z předlohy vyjmout.

Zřejmě nejspornějším bodem je ale navrhované zdanění technických rezerv pojišťoven. Nově by měly být daňově uznatelné jen rezervy do výše stanovené evropskou směrnicí Solvency II. Česká asociace pojišťoven to odmítá a již dříve vyzvala poslance, aby tuto změnu odmítli.

Schillerová dnešní postup opozice označila za obstrukce, které ale čekala. „Chtěla bych občany upozornit, že každý den jednání Sněmovny stojí kapsy daňových poplatníků víc než pět milionů korun,“ dodala, že právě to ji jako ministryni financí na dnešním dni mrzí nejvíc.

Ministryně je přesvědčena, že se daňový balíček nakonec podaří prosadit, podstatné ale bude, zda se stihne účinnost k 1. lednu příštího roku. Zatímco u některých daní by se změny mohly odsunout o měsíc či čtvrtletí, v případě rezerv pojišťoven lze pravidla měnit jedině od začátku roku, hrozil by tak roční odklad.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…