K nastavení korupčního prostředí na obraně došlo za Kalouska, prohlásil analytik v ČT

19.09.2014 22:10

O tom, proč zbraně a další materiál iráckým Kurdům přepravují kanadské letouny, a ne české, proč Pandury nejsou pro armádu vhodné nebo proč ani protikorupční tým ministra obrany nezabrání v tomto rezortu korupčním zakázkám, mluvil v pátečním vydání pořadu Hyde Park zbrojní analytik Jaroslav Štefec.

K nastavení korupčního prostředí na obraně došlo za Kalouska, prohlásil analytik v ČT
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Zbrojní analytik Jaroslav Štefec v pořadu ČT Hyde park

Pro transport vojenského materiálu iráckým Kurdům budou využity kanadské letouny Globemaster. Moderátor pořadu Bohumil Klepetko se zeptal, proč nejsou využity letouny Casa, které má ve své výzbroji česká armáda. Štefec vysvětlil, že maximání kapacita letounů Casa je pro zmíněnou vzdálenost osm až devět tun, spíše ale méně. Naproti tomu Globemaster uveze 500 tun.

Pandury jsou operetní stroje nevhodné pro armádu

Štefec nepřímo kritizoval nákup kolových obrněných transportérů Pandur. „Pandurům říkám operetní stroje, to nejsou stroje pro armádu,“ uvedl s tím, že vhodné jsou snad jen na některé armádní mise. Ve světě se od kolových transportérů ustupuje a jsou nahrazovány obrněnými pásovými transportéry.

Byl u toho Kalousek. Ale vinu mu nedávám...

Když už se mluvilo o nákupu armádní techniky, nemohla nepřijít na přetřes i korupce na Ministerstvu obrany. Moderátor zmínil, že ministr Martin Stropnický míní korupci omezit zřízením protikorupčního týmu. Podle Štefce ale ani ten nezabrání korupčním zakázkám. „V současnosti je celý rezort obrany korupcí prorostlý, je korupční sám o sobě,“ uvedl analytik s tím, že k nastavení tohoto korupčního systému došlo v době, kdy byl ekonomickým náměstkem ministra obrany Miroslav Kalousek. Na otázku Klepetka, zda tedy dává Kalouskovi vinu za to, že korupční prostředí na ministerstvu zavedl, odpověděl, že Kalouskovi to za vinu nedává, pouze upozorňuje na to, že jeho působení se se vznikem kritizovaného systému časově shoduje.

Armáda nakupovala zbraně, které jsou vhodné pro policii

Korupci při vyzbrojování armády nasvědčují i některé podezřelé nákupy. „Armáda je vybavena pěti typy odstřelovacích pušek. Proč?“ uvedl Štefec. Podle něj je česká armáda vybavena specifickými zbraněmi, které v armádě nemají co dělat. Jako příklad uvedl samopaly 4,5 mm, které jsou prý určeny pro speciální policejní jednotky. „Nákup krátkých palných zbraní probíhal živelně a korupce tam fungovala, jen to hvízdá,“ poznamenal k tomu.

Neutralitu bychom ekonomicky neutáhli

Za pochybný označil vznik společné vojenské jednotky Polska, Litvy a Ukrajiny. „Protože Ukrajina není v NATO, nedokážu si představit její roli. Bude-li pokračovat na Ukrajině válka, z hlediska mezinárodního práva by její nasazení bylo složité,“ konstatoval.

Na otázku jednoho z diváků, zda by nebyla pro ČR vhodná neutralita, uvedl, že „bychom ji neustáli“. Neutralita je prý schopnost ubránit vlastní území, když dojde k velkému průšvihu. „Ale my na to nemáme personálně ani ekonomicky. Neutáhli bychom to,“ vysvětlil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…