K nevíře: Macron se začal chlubit na úkor Trumpa. A ten mu jasně řekl, že USA ze Sýrie chtějí rychle odejít

16.04.2018 9:25

Ačkoli došlo mezi americkým prezidentem a jeho francouzským protějškem v posledních měsících ke sblížení, aktuální komentář Emmanuela Macrona k Sýrii Bílý dům příliš nepotěšil. Prezident Francie naznačil, že Trump v Sýrii jednal podle jeho „notiček“.

K nevíře: Macron se začal chlubit na úkor Trumpa. A ten mu jasně řekl, že USA ze Sýrie chtějí rychle odejít
Foto: repro Youtube
Popisek: Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte

Hlavními iniciátory raketového útoku na Sýrii byli především Donald Trump, britská premiérka Theresa Mayová a rovněž francouzský prezident. I když účast Francie byla více méně symbolická, o to aktivněji si Macron počíná v hodinách, které následují bezprostředně po útoku. V nedělním rozhovoru mimo jiné uvedl, že to byl právě on, kdo přesvědčil Donalda Trumpa o nutnosti ponechat americké vojáky i nadále v Sýrii a zacílit při útoku na zařízení, kde se nacházejí chemické zbraně.

„Před více než deseti dny prezident Trump říkal, že američtí vojáci by měli Sýrii co nejdříve opustit a vrátit se zpátky domů. My jsme jej přesvědčili, že je naopak zapotřebí v Sýrii zůstat a podílet se na obnově země v dlouhodobém horizontu. Stejně tak jsme jej přesvědčili, že v rámci raketového útoku je třeba se zaměřit primárně na zařízení, kde se vyrábí či uchovávají chemické zbraně,“ chlubil se Macron v rozhovoru.

Celý text v angličtině je ZDE.

Macron mezi řádky naznačil, že hlavním „architektem“ útoku tak byl právě on. „Je neobvyklé, že se Macron veřejně chlubí tím, že takovým způsobem ovlivňuje americkou zahraniční politiku. V loňském roce se oba prezidenti sblížili, když Macron pozval Trumpa na oslavy spojené s dobytím Bastilly a v tomto měsíci by měl přijet na oficiální státní návštěvu do Washingtonu,“ píše se v textu zpravodajské agentury Reuters.

Aktivity Macrona neunikly pozornosti Bílého domu, jehož tisková mluvčí Sarah Sandersová je v diplomatickém tónu uvedla na pravou míru. „Naše záměry se nezměnily. I nadále prezident chce, aby se američtí vojáci vrátili domů ze Sýrie co nejrychleji. Usilujeme o úplné rozdrcení Islámského státu a vytvoření takových podmínek, které zabrání jeho případnému znovuoživení. Očekáváme rovněž, že naši spojenci převezmou větší vojenskou i finanční odpovědnost.“

Macron nicméně od samého počátku loajálně zastával stanovisko západních spojenců, podle kterých stojí za chemickým útokem na povstalecké město Douma Asadův režim. Francouzský prezident tvrdil, že má k dispozici jasné důkazy, které mu předali zpravodajci. V sobotu však Česká televize informovala o tom, že Macron vycházel pouze z veřejně dostupných videí, které kolují již několik dní po internetu a jejichž pravost je obtížné ověřit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…