K prověrce hradního kancléře sněmovní výbor nedal stanovisko

07.06.2018 14:50

Bez stanoviska ústavně-právního výboru bude Sněmovna hlasovat o návrhu poslanců STAN o bezpečnostní prověrce prezidentova kancléře na nejvyšší stupeň utajení. Členové se dnes rozdělili na polovinu a nedoporučili plénu zamítnutí předlohy ani její schválení. Vzhledem k absencím při schůzi výboru zejména mezi poslanci ANO a SPD se ale zdá jako pravděpodobné, že předloha příliš mnoho šancí na schválení v dolní parlamentní komoře nemá.

K prověrce hradního kancléře sněmovní výbor nedal stanovisko
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Vratislav Mynář v pořadu Horké téma

Návrh Starostů podpořili ve výboru poslanci ODS, Pirátů, KDU-ČSL a STAN. Nepodpořili jej naopak zástupci ANO, ČSSD a KSČM. ČTK také napsala, že novela je reakcí na spory o chybějící prověrce současného prezidentova kancléře Vratislava Mynáře. Kritikům vadí, že míří na konkrétního člověka.

Vedle povinnosti mít bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň utajení novela pojednává o bezúhonnosti a svéprávnosti. Kancléř by také nesměl zastávat žádnou funkci v politických stranách a hnutích. Pokud by novela platila, kancléř by musel získat nejpřísnější prověrku do roka.

Mynář bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné nezískal a Národní bezpečnostní úřad zamítl i jeho rozklad vůči tomuto rozhodnutí. Kancléř se rozhodl proti tomu bránit soudní cestou.

Vláda Andreje Babiše (ANO) novelu STAN odmítla pro nesystémovost. Uvedla také, že není třeba, aby měl hradní kancléř osvědčení pro nejvyšší stupeň utajení, neboť kancelář prezidenta pracuje pouze s informacemi podléhajícími stupni utajení vyhrazené nebo důvěrné.

Dosavadní úpravu postavení kancléře pokládá hnutí STAN za nedostatečnou. Zákon jen uvádí, že kancléře jmenuje a odvolává prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…