K průvodu hrdosti menšin promluvil ústy Džamily Stehlíkové zemřelý exprezident Havel

18.08.2014 22:29

Bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková se na svém blogu zamyslela nad víkendovým průvodem lidí menšinových sexuálních orientací Prague Pride. Upozorňuje, že nešlo pouze o tradiční karnevalovou podívanou, ale že šlo o významné politikum.

K průvodu hrdosti menšin promluvil ústy Džamily Stehlíkové zemřelý exprezident Havel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Průvodem vyvrcholil festival homosexuálů a lesbiček Prague Pride

Svoji míru liberalismu a tolerance, postoje k lidským právům demonstrují osobnosti, politické strany a celé státy. „Nejviditelnější byla přítomnost prezidenta USA v podobě papírové figuríny, o kterou se postarala americká ambasáda v Praze,“ uvedla bývalá ministryně pro lidská práva a aktuálně členka předsednictva Liberálně ekologické strany (LES) Stehlíková s tím, že na rozdíl od našich politiků Barack Obama dobře ví, že Pride je silným politickým tématem.

V průvodu se objevily vlajky ČSSD a Pirátů

Podle Stehlíkové totiž nikdo z vrcholných či komunálních českých politiků nedorazil. „Lidská práva nejsou nosným tématem pro nadcházející komunální volby a sněmovní volby jsou daleko,“ posteskla si.

Celý text Džamily Stehlíkové ZDE.

Přesto se někteří členové některých stran zřejmě v průvodu objevili: „Letos se v čele průvodu osaměle vznášela oranžová vlajka Mladých sociálních demokratů hned vedle vlajky Pirátské strany. Nešlo přehlédnout ani stranickou barvu zelených,“ poznamenala exministryně.

Poselstvím letošního průvodu byla mezinárodní solidarita s lesbickou, gay, bisexuální a transgender (LGBT) komunitou v zemích, kde jsou vystaveny diskriminaci, hrozbě vězení a smrti. „V průvodu nechyběli rodiče Filipa - chlapce, který ve věku čtrnácti let spáchal sebevraždu, protože neunesl diskriminační postoje společnosti ke gayům,“ připomněla Stehlíková, že přes růst tolerance k sexuálním menšinám má situace i v české společnosti k ideálu v tomto směru ještě daleko.

Prague Pride měl podpořit sexuální menšiny z východních zemí

Podle Stehlíkové v celkovém dění tak trochu zapadlo poselství letošního Prague Pride. „Cílem průvodu bylo připomenout existenci diskriminace, pronásledování a hrozbu vězení za homosexualitu v mnoha zemích světa, počínaje Putinovým Ruskem, a hrozbu trestu smrti v sedmi státech světa,“ upozornila Stehlíková s tím, že poselstvím letošního Prague Pride bylo podpořit sexuální menšiny z východních zemí, především z Ruska, které podobné akce pořádat nemohou.

V červnu 2013 totiž v Rusku vešel v platnost zákon zakazující „propagaci homosexuality“. „Vladimir Putin chtěl s pomocí rozdmýchání homofobie zvýšit svou klesající popularitu, a prohlásil, že nejde o uvalování nějakých sankcí proti homosexualitě, ale o ochranu dětí před těmito informacemi,“ poznamenala Stehlíková.

Ruská propaganda vsugerovala lidem, že homosexualita je západní vynález

V červenci 2013 byl v Rusku přijat další zákon, zakazující adopce ruských dětí stejnopohlavními páry. „Propagandistická kampaň v ruských médiích vsugerovala obyvatelům, že homosexualita je ohavný západní vynález, který USA a Evropská unie chtějí vnutit Rusům s cílem mravně je rozložit a oslabit,“ konstatovala Stehlíková s tím, že homofobie v kombinaci s obrozením pravoslaví a hledání národní idey po pádu sovětského impéria se spolu s rozkladem komunistické ideologie proměnily ve výbušný koktejl nenávisti.

V Rusku po přijetí homofobních zákonů vzrostl počet vražd gayů

„Po přijetí homofobních zákonů v Rusku viditelně stoupla nesnášenlivost vůči sexuálním menšinám, prudce vzrostl počet případů diskriminace a vražd gayů,“ dodala s tím, že trestní postih homosexuality je v euroatlantické civilizaci nepřípustný. „Nezapomínejme, že jinde ve světě tomu tak není. A toto memento chtěl letošní Prague Pride připomenout především,“ dodala Stehlíková a připomněla, že v sedmi zemích světa je homosexuální akt trestán smrtí. Jednou z těchto zemí je Írán.

„Je naší povinnosti vyjadřovat mezinárodní solidaritu s těmi, kteří se dosud netěší z těch svobod, z nichž se těšíme my," napsala Stehlíková slova, která by podle ní, pokud by žil, vyslovil v této souvislosti Václav Havel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…