K údajným podvodům se solární energií bude vypovídat šéfka ERÚ

04.06.2014 6:38

U brněnského krajského soudu bude dnes vypovídat předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, které za údajný podíl na podvodech se solární energií hrozí až 12 let vězení. Těch se údajně dopustila kvůli přidělení licencí dvěma solárním elektrárnám v Chomutově. Policie tvrdí, že licence byly vydány předčasně a jejich majitelé proto dodnes neoprávněně čerpají vyšší příspěvky za vyrobenou energii.

K údajným podvodům se solární energií bude vypovídat šéfka ERÚ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotovoltaické pole

Vitáskové klade obžaloba za vinu, že zmařila přezkumné řízení, v němž mohly být licence majitelům elektráren Saša-Sun a Zdeněk-Sun odebrány. Předsedkyně ERÚ ale pochybení odmítá. Podle ní je nutné vyčkat až o tom, zda licence byly v tomto případě uděleny řádně, rozhodne brněnský krajský soud. Teprve poté je prý možné začít jednat o jejich případném odebrání. Pokud by totiž byly odebrány neoprávněně, majitelé elektráren, synové známého podnikatele Zdeňka Zemka, by asi podali žalobu na stát.

Obžaloba uvádí, že bratři Zdeněk a Alexandr Zemkové získali licenci pro provoz solárních elektráren nezákonně už v roce 2010. Proto mají obě elektrárny garantovanou cenu 12.150 korun za megawatthodinu elektrické energie dodané do veřejné sítě. Podle policie přitom zařízení splňovala podmínky pro vydání licencí až v roce 2011. Pokud by ale získala povolení až v roce 2011, dostaly by elektrárny za každou megawatthodinu jen 5500 korun. Od 1. ledna 2011 se totiž výkupní ceny energie prudce snížily.

Vitásková a bratři Zemkové patří do skupiny celkem deseti lidí stíhaných za údajné podvody s energií v Chomutově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…