K velkým řetězcům mám rezervovaný vztah, ale válčit s nimi nechci, ujistil Jurečka

11.05.2014 13:25

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v křesle hosta nedělních Otázek Václava Moravce České televize hovořil o novele zákona o potravinách a o změnách v zákoně o tržní síle. Na tu si obchodníci velmi stěžují jako na velký bič. Hned na úvod svého vystoupení ministr prozradil, že má velmi rezervovaný vztah k velkým obchodním řetězcům. V sektoru zemědělství by ale rád vytvořil tisíce dalších pracovních míst, proto tedy hodlá trvat na navýšení rozpočtu pro svůj resort. A nakonec zkritizoval exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

K velkým řetězcům mám rezervovaný vztah, ale válčit s nimi nechci, ujistil Jurečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

„Zatím neválčíme, ale já se na té schůzce chci pobavit o tom, co přináší občanům,“ podotkl ministr s tím, že sice respektuje úsilí řetězců o maximalizaci zisku, ale ve vzájemných vztazích musí panovat určitá kultura, která v některých případech schází. Má však také za to, že změna v zákoně o významné tržní síle, která se chystá, je v této podobě nešťastná, neboť nebyla projednána se samotnými řetězci. Debatovat se bude i v koalici s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD).

Mládek je přesvědčen, že by se měl zákon o významné tržní síle měnit až po hlubší diskuzi. A Jurečka připouští, že připravovaný návrh zemědělského výboru, o němž by se mělo jednat příští týden, bude ještě smeten ze stolu a vláda připraví zcela nový návrh.

Řetězce si ale stěžují, že se v posledních letech politici zaměřují speciálně proti nim a trochu zapomínají na potravináře a zemědělce. Ministr to ale vidí trochu jinak. „Já jsem přesvědčen, že potravináři a zemědělci dnes jsou pod velmi přísnou kontrolou," míní Jurečka, který důrazně odmítl, že by si na řetězce „zasedl“.

S Babišovým návrhem rozpočtu nejsem spokojen

Následně se ministr zemědělství vyjádřil k další verzi rozpočtu na příští rok. Jeho resort sice dostal oproti prvnímu návrhu přidáno, ale podle Jurečky to stále nestačí. Neměl by totiž dost peněz na financování návrhů rozvoje venkova, ke kterým se vláda zavázala. Stejně tak by neměl dost peněz k podpoře pro národní zemědělce, takže by byly v nevýhodě oproti konkurenci.

„Nejsem spokojen. Ministerstvo zemědělství mělo v posledních letech reálně příjem 18 miliard korun," uvedl ministr. Na příští rok ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale počítá jen se čtrnácti miliardami, což resortu nedovolí investovat do růstových projektů. Za přijatelný považuje rozpočet ve výši 16,5 miliardy. Jurečka totiž počítá s tím, že dokáže najít další úspory ve výši asi miliardy a půl, takže by resort byl „na svých“ 18 miliardách.

„Jestliže sektor zemědělství má určitý potenciál pro tvoření pracovních míst a za posledních jedenáct let jsme přišli o sto tisíc pracovních míst, tak já tady bojuji za vyšší zaměstnanost,“ podotkl Jurečka. Tato pracovní místa by mohla vzniknout např. realizací sady protipovodňových opatření. V roce 2015 ale ministr počítá „jen s 800 miliony“ pro tuto oblast. Letos to bylo 600 milionů korun.

Zelená nafta

Zelenou naftu zrušil exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který návrhy nové vlády na její znovuzavedení ostře kritizuje. Pokud její znovuzavedení navrhují dva ministři Babiš a Jurečka, tak to lze pochopit, ale my všichni to zaplatíme, uvedl již dříve exministr. Obnovení tzv. zelené nafty bude prý také znamenat prostor pro daňové úniky.

Jurečka ale věří, že tento krok zemědělcům pomůže. Náklady na obnovení zelené nafty prý Kalousek zveličuje. Dodejme, že vláda plánuje zavést 40% daňovou vratku na naftu pro zemědělce. Vzhledem ke stavu národních financí by toto číslo mělo zůstat konstantní i v dalších letech.

Zemědělská soběstačnost Česka a „bioplynky"

Ministr plánuje zintenzivnit podporu pro pěstitele ovoce a zeleniny. V konkrétních číslech by se podpora mohla pohybovat až ve výši třicet až čtyřicet tisíc korun na hektar. Nedokázal však přesně vyčíslit, jak vysokou podporu pobírají pěstitelé dnes.

V soběstačnosti produkce např. vepřového masa to ale nebude nijak růžové. „Dnes je na úrovni 60 % oproti původní soběstačnosti... A konkurence v této oblasti je velmi tvrdá,“ podotkl Jurečka. Netroufl si říci, jak silně bude tato oblast podpořena z národních zdrojů.

Na úplný závěr pronesl Jurečka pár slov na adresu bioplynových stanic. „Já tady určitý prostor vidím,“ uvedl ministr. Zároveň si je ale vědom, že je veřejnost na tematiku obnovitelných zdrojů velmi citlivá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…