K výročí sametu vzniká film o Václavu Havlovi. Pomník to ale prý nebude

02.08.2019 22:30

Prezident Václav Havel dokázal utajit mrtvici. To se dozvíme v dokumentu mapujícím tři roky prezidentova života, jenž se v současné době chystá. Píše o tom server info.cz.

K výročí sametu vzniká film o Václavu Havlovi. Pomník to ale prý nebude
Foto: František Dostál
Popisek: Václav Havel - výřez

Havla postihla mrtvice při cestě do USA v závěru jeho života. Mělo k ní dojít v New Yorku, jeho zdravotní stav se však rychle zlepšil, a tak se za pár dní zúčastnil premiéry své divadelní hry Odcházení. Dokument Tady Havel, slyšíte mě?, jenž mapoval poslední tři roky Havlova života, pochází z dílny režiséra Petra Jančárka. 

Samotný vznik snímku inicioval Havel, který režisérovi nabídl, aby zbytek jeho života zachytil. Stalo se tak v roce 2009, následně režisér natočil asi 200 hodin záběrů. Havel zemřel v prosinci 2011. A jak Jančárek uvádí, film rozhodně nebude naleštěným pomníkem či encyklopedickým heslem o Václavu Havlovi. 

Původní text ZDE.

Jančárek s Havlem spolupracoval od roku 2003, kdy natáčel zejména jeho zdravice. V připravovaném dokumentu představí Havla nejen jako státníka, ale i jako dramatika či jako obyčejného člověka, jenž se stará o zahrádku na své chalupě na Hrádečku nebo řídí auto. 

Film vzniká díky crowdfundingové kampani, pomocí níž filmaři vybrali přes milion korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…