K zblití, ulevil si Pavel Šafr. Šlo o Čínu

22.07.2019 15:26

Spolek Sinopsis se snaží české veřejnosti předkládat pravdivé zprávy o komunistické Číně. Když si jednu z nich přečetl šéfredaktor serveru Forum24.cz, udělalo se mu prý z nejlidnatější země světa na blití. Nešetřil ani Turecko, které se podle jeho názoru chová hloupě.

K zblití, ulevil si Pavel Šafr. Šlo o Čínu
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

Členové spolku Sinopsis, na jehož založení se podílel Ústav Dálného východu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, se snaží předkládat české veřejnosti pravdivé zprávy o Číně a o česko-čínských vztazích. V jedné z těchto zpráv experti tvrdí, že do Česka dorazila čínská delegace. Oficiálně proto, aby zde jednala se šéfem ČSSD a ministrem vnitra Janem Hamáčkem. Na schůzku si našel čas také předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

A zatímco Vondráček alespoň potvrdil, že se s čínskou delegací sešel, tak většina českých médií o schůzkách mlčí, čínský rozhlas o ní však referoval.

Podle spolku Sinopsis se ale čínská delegace přijela setkat spíš s představiteli finanční skupiny PPF patřící nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi. Čína je jednou ze zemí, kde Kellner, který si úzkostlivě střeží své soukromí, podniká.

„Přibližně ve stejný čas jako setkání s českými vysokými politiky také proběhla schůzka zástupců čínského města Tchien-ťin s šéfem čínské pobočky firmy Home Credit Lubomírem Melounem (PPF), s náměstkem Ministerstva zdravotnictví Romanem Prymulou (bývalým ředitelem hradecké fakultní nemocnice) a s Liborem Senetou, ředitelem Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje (TOP 09),“ upozornil spolek.

„Jednání, které proběhlo 9. července, se týkalo Tchienťinského centra zdravotnické záchranné služby. Té má podle podepsaného memoranda v rámci aktu společenské odpovědnosti PPF darovat sanitky a poskytnout podporu ve výcviku tamějšího záchranářského personálu. Tchien-ťin je pro PPF důležitý. V roce 2010 tam totiž začala PPF experimentovat s čínskou pobočkou společnosti Home Credit. Právě úspěch tohoto projektu vedl finanční skupinu Petra Kellnera k dalšímu prohlubování spolupráce, což ale vyžadovalo podporu politických špiček,“ pokračoval Sinopsis.

Pavel Šafr k tomu napsal jedinou větu. „Nemohu si pomoct, tohle je prostě jenom k zblití.“

Šafr však nezůstal jen u Číny. Věnoval pozornost i Turecku. „Náš spolupracovník Václav Hubinger, bývalý velvyslanec v Ankaře, popisuje odklon Turecka od NATO a příklon k Rusku. Je to tak strašné a hloupé, až je to pro hodně lidí v Turecku jasné. V Istanbulu už má opozice v moci magistrát,“ konstatoval.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …