KLDR hrozí zrušením summitu s Trumpem kvůli vojenskému cvičení a nátlaku na její odzbrojení

16.05.2018 18:18

Nad blížícím se summitem Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem se stahují mračna. KLDR dnes opakovaně pohrozila jeho zrušením. Jako první možný podnět k odvolání vrcholné schůzky uvedl Pchjongjang vojenské cvičení Jižní Koreje a USA, které považuje za provokaci a přípravu na invazi do Severní Koreje. O několik hodin později pak hovořil i o nepřípustném nátlaku Washingtonu na jaderné odzbrojení KLDR, uvedla ČTK.

KLDR hrozí zrušením summitu s Trumpem kvůli vojenskému cvičení a nátlaku na její odzbrojení
Foto: ABC.news
Popisek: Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Právě kvůli těmto manévrům Severní Korea nakonec dnešní ministerská jednání s představiteli sousední země zrušila. Soul poté vyzval KLDR k rychlému obnovení vzájemných jednání. Sarah Sandersová, mluvčí Bílého domu, pak řekla, že Spojené státy doufají, že se příští měsíc summit uskuteční, informovala ČTK.

Podle oficiální agentury KCNA náměstek severokorejského ministra zahraničí prohlásil, že jeho země nebude mít zájem o summit, pokud by se měl stát jednostrannou záležitostí, během níž bude Trump tlačit na Kima, aby se vzdal jaderných zbraní. Severokorejský činitel se ohradil proti výrokům Trumpova bezpečnostního poradce Johna Boltona, podle něhož by měl být v případě KLDR uplatněn „libyjský model“ jaderného odzbrojení a dosaženo „úplné, ověřitelné a nevratné demontáže“ jaderných zbraní.

Ještě před reakcí na Boltonovy postoje KLDR označila za provokaci a ohrožení vlastní bezpečnosti pravidelné cvičení, které pod názvem Max Thunder provádějí USA a Jižní Korea každý rok. Letos je do něj zapojena zhruba stovka letadel včetně amerických stíhaček F-22 Raptor a bombardérů B-52. I kvůli němu je proto ohroženo konání summitu, uvedl Pchjongjang.

O summit Kim Čong-una s Trumpem stojí i Čína. „Podporujeme zlepšení vztahů Severní a Jižní Koreje, povýšení dialogu mezi KLDR a USA, odstranění jaderných zbraní z poloostrova a rozvoj severokorejské ekonomiky,“ řekl podle státní televize CCTV čínský prezident Si Ťin-pching při rozhovoru se severokorejskou delegací.

Analytici ale hovoří jinak. Podle nich Severní Korea nemá v plánu summit zrušit. Pchjongjang se prý snaží získat lepší vyjednávací pozici – KLDR už totiž v minulosti podobně zvyšovala napětí. Odborníci zároveň upozorňují, že Pchjongjang také několikrát na poslední chvíli od dohod odstoupil.

 

reklama

autor: nab

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…