KSČM jednala o podmínkách tolerance Babišovy vlády. Skála žádá zákaz vysílání vojsk do ciziny bez mandátu OSN

24.03.2018 15:30

Členové širšího vedení KSČM jednají dnes v Praze o stavu vyjednávání o možné podpoře nové vlády Andreje Babiše (ANO). Stranický ústřední výbor ale zřejmě dnes ještě nerozhodne o tom, zda komunisté budou tolerovat kabinet, v němž by mohla být kromě hnutí ANO zastoupena také ČSSD.

KSČM jednala o podmínkách tolerance Babišovy vlády. Skála žádá zákaz vysílání vojsk do ciziny bez mandátu OSN
Foto: Vít Hassan
Popisek: Komunistický první máj v Brně

Vyjednávání o vládě pokračují, teprve příští týden by měly začít diskuse všech tří stran – ANO, ČSSD a KSČM – společně. Podle místopředsedy KSČM Josefa Skály není třeba se stranickým rozhodnutím spěchat. Míní, že vedení komunistů by se mělo zeptat na názor ohledně tolerance vlády členské základny KSČM. „I my bychom se měli celé strany zeptat na to, jak hodnotí dosažený výsledek,“ řekl ČTK a iDnes.cz Skála před začátkem schůze ústředního výboru. Pokud se vyjednávací týmy ANO a ČSSD dohodnou na přímé koaliční spolupráci, v ČSSD to bude ještě schvalovat sjezd a následně nejspíš i vnitrostranické referendum.

V souvislosti s možnou podporou vlády mluvil Skála zejména o podmínkách v bezpečnostní a zahraniční politice. „Já si těžko dokážu představit, že bychom tolerovali vládu, která bude vysílat vojska do zahraničí, do nějakých válek bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN,“ uvedl. Nelíbí se mu ani to, že Babiš připustil vyhoštění části ruských diplomatů kvůli atentátu nervovým plynem ve Velké Británii. „Pokud by trval na krocích takového typu, pro nás by to byla docela vážná otázka k zamyšlení, zda a nakolik jeho vládu můžeme tolerovat,“ řekl Skála, který bude na dubnovém sjezdu kandidovat na předsedu strany.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Další z místopředsedů KSČM Jiří Dolejš podotkl, že vyjednávání o možné toleranci vlády je v pokročilé fázi, není ale dokončeno. Na otázku, zda by komunisté při rozhodování o důvěře vládě hlasovali ve Sněmovně aktivně pro kabinet, nebo by odešli ze sálu, odpověděl, že výsledek by byl stejný. Odchod ze sálu je podle Dolejše variantou, o jejímž zvažování příliš silně neslyšel.

Poslanec Zdeněk Ondráček, jenž má před dubnovým stranickým sjezdem nominaci na předsedu KSČM, jen řekl, že svůj názor na toleranci vlády sdělí nejprve stranickým kolegům. Poslanec Stanislav Grospič bude respektovat názor ústředního výboru. Jeho další schůze je plánována na 7. dubna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…