Kachovka: Zatopeny ruské pozice. Z USA: Rusové na záplavy nebyli připraveni

08.06.2023 7:51

VÁLEČNÝ MONITOR Svět stále věnuje pozornost poškození hráze Kachovské přehrady. Francouzský prezident Emmanuel Macron nabídl v této těžké chvíli humanitární pomoc. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nabídl řešení celé situace. Vedle toho se svět věnuje také ukrajinské protiofenzivě. Ruská státní agentura RIA Novosti tvrdí, že Ukrajinci ostřelují kolony lidí stahovaných ze zatopených zón v Chersonské oblasti.

Kachovka: Zatopeny ruské pozice. Z USA: Rusové na záplavy nebyli připraveni
Foto: Youtube
Popisek: Protržená přehrada Nová Kachovka

Server katarské televize Al-Džazíra oznámil, že velká ukrajinská protiofenziva už začala. Začala už proto, aby Ukrajina ukázala, že neměla zájem na zničení Kachovské přehrady, protože tento krok by ukrajinskou ofenzivu jen notně zkomplikoval.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ukrajinská protiofenziva začala během neděle, a to v pěti úsecích velmi dlouhé fronty. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu tvrdí, že ukrajinské útoky v těchto pěti částech fronty úspěšně odrazili. Šojgu oznámil, že během tří dnů zabili 3175 ukrajinských vojáků.

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) upozornil, že záplavy z přehrady Kachovka notně proměnily ráz krajiny na jihu Ukrajiny.

„Záplavy silně narušují připravené ruské obranné pozice na východním (levém) břehu řeky Dněpr – zejména ovlivňují ruské pozice první linie v Hola Prystan a Olešky. Různé zdroje uvádějí, že Olešky, Hola Prystan, Kozacha Laheri a Dnipryany jsou téměř zcela zaplaveny, přičemž hladina vody v některých oblastech stoupá do výšky jednopatrových budov. … Povodeň také zničila ruská minová pole podél pobřeží, přičemž záběry ukazují miny vybuchující v záplavové vodě. … Nejasné je také množství ruské těžké techniky ztracené během prvních 24 hodin záplav,“ uvedl institut.

Deník New York Times (NYT) uvedl, že inženýři a muniční experti se domnívají, že pravděpodobnou příčinou zhroucení přehrady z 6. června byl úmyslný výbuch. NYT uvedl, že výbuch v uzavřeném prostoru by způsobil největší škody, zatímco vnější detonace – například cíleným raketovým nebo dělostřeleckým úderem – by působila jen zlomkem síly potřebné k protržení přehrady.

Vedoucí okupační správy Chersonské oblasti Vladimir Saldo prohlásil, že ruské úřady evakuovaly ze zaplavených oblastí asi 1500 osob. Ukrajinská strana naopak tvrdí, že Rusové nechávají v zatopených domech občany svému osudu. Okupanti raději utekli a nepomáhají lidem na okupovaném břehu Dněpru.

„Různorodé reakce ruských sil a okupačních úřadů i pomalá reakční doba naznačují, že nebyly připraveny na řešení evakuace civilistů,“ uvedl k tomu ISW.

Americká zpravodajská stanice CNN oznámila, že se Francie chystá vyslat tuny pomoci do oblasti zatopené Kachovskou přehradou.

„Prezident republiky se zmínil o tom, že krizové a podpůrné centrum ministerstva zahraničních věcí velmi brzy vyšle první konvoj s přibližně deseti tunami vybavení pro uspokojení okamžitých potřeb civilního obyvatelstva (zdravotnictví, hygiena, čištění vody, přenosné cisterny),“ uvádí se v prohlášení Elysejského paláce. „Vyjádřil také naději, že humanitární pomoc bude poskytnuta ukrajinskému obyvatelstvu postiženému povodněmi a žijícímu na územích kontrolovaných ruskou armádou.“

Emmanuel Macron také vyjádřil v rozhovoru s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskym plnou podporu ukrajinskému lidu, který byl postiženi situací okolo Kachovské přehrady.

Podle BBC bylo po poškození přehrady zaplaveno na 30 měst a vesnic. V samotném Chersonu bylo zatopeno takřka 2 tisíce domů.

„Podařilo se nám posbírat naše věci, ale voda stále stoupala. V tu chvíli jsem vařila pohanku a už jsem měla nohy pod vodou. Začalo se to opravdu rychle zaplavovat,“ řekla BBC čtyřicetiletá Kateryna Krupych.

„Zachraňujeme všechny na pravém (Ukrajinou kontrolovaném) břehu a vypracováváme plán pomoci lidem na (Ruskem kontrolovaném) levém břehu,“ uvedl ministr vnitra Ukrajiny Ihor Klymenko, který také uvedl, že ze třiceti zatopených měst a vesnic je 20 kontrolovaných Ukrajinou a 10 kontrolovaných Ruskem.

Předpokládá se, že stoupající hladina vody v Chersonu dosáhla vrcholu ve středu pozdě večer, ale úředníci se obávají katastrofálního dopadu na zemědělství, protože obrovská nádrž Kachovka se vypouští do Černého moře.

Ruská státní agentura TASS uvedla, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po telefonátu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem navrhl vyšetřování mezinárodní komise k poškození přehrady Kachovka.

„Prezident Erdogan uvedl, že je důležité provést komplexní vyšetření exploze na hrázi vodní elektrárny Kachovka, aby nezůstaly žádné pochybnosti (o její příčině a okolnostech – TASS). Řekl, že by mohla být vytvořena komise za účasti ruských a ukrajinských expertů, OSN a mezinárodních společenství včetně Turecka. Turecko je připraveno v tom pomoci,“ uvedla prezidentská kancelář.

Erdogan na stejné téma jednal i se Zelenským a také jemu předložil návrh na vytvoření mezinárodní komise k vyšetření poškození hráze přehrady Kachovka.

Další ruská státní agentura RIA Novosti tvrdí, že Ukrajinci ostřelují kolony lidí stahovaných ze zatopených zón v Chersonské oblasti. „Záchranná operace stále probíhá pod nacistickým ostřelováním z pravého břehu. Komunikace je na mnoha místech přerušena,“ napsal na telegramu Andrej Aleksenko.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Možná se opět pletu,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserusošvábek , 08.06.2023 13:52:57
ale mně to vychází na ZÁKLADNÍ SÍLU VESMÍRU - tedy na náhodu. Silnice (tedy komplet hráz) se od pátku rozpadala. I student v prvním semestru techniky slyšel něco o statice a dynamice. Ukrajinci rozhodně nejsou nevzdělaní nebo hloupí. A dozajista nemohli odolat experimentu. Pokud narušenou statiku hráze naťukli přesnou trefou (a Zelenskyj vychvaluje ukrajinské raketové dělostřelce i dvacetkrát denně), není co zkoumat nebo zpochybňovat. Jeden nebo dva HIMMARSY a už to jelo. Přesně to odpovídá i explozím, zvukům, otřesům i následkům.

|  6 |  0

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …