Kaddáfího syn dostal trest smrti. Je ale držen povstalci, kteří ho nehodlají pustit

28.07.2015 12:34

Agentura Reuters dnes uvedla, že byl syn bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Sajf Islám dnes v Libyi ve své nepřítomnosti odsouzen k trestu smrti. Hrdelní tresty dostalo kromě něj i dalších osm vysokých představitelů Kaddáfího režimu.

Kaddáfího syn dostal trest smrti. Je ale držen povstalci, kteří ho nehodlají pustit
Foto: socsol.cz
Popisek: Někdejší lybijský diktátor Muamar Kaddáfí

Tresty soud v Tripolisu souvisejí s údajnými válečnými zločiny spáchanými během revoluce v roce 2011. Sajf Islám se soudu nezúčastnil a vypovídal jen prostřednictvím videokonference. Ve městě Zintán ho totiž drží bývalá skupina rebelů, která ho odmítá propustit.

Soud s celkem s sedmatřiceti představiteli Kaddáfího režimu začal loni v dubnu. Mezi odsouzenými k trestu smrti je i bývalý šéf Kaddáfího rozvědky Abdalláh Sanúsí, který čelil obvinění z údajných zločinů proti lidskosti, a také někdejší premiér Bagdádí Mahmúdí. Všichni se ale proti trestu smrti mohou odvolat.

Povstalci dopadli Sajfa Isláma v roce 2011 při pokusu o útěk. Skupina, která ho drží, ale neuznává vládu v Tripolisu. Kabinet v libyjské metropoli navíc neuznává ani mezinárodní společenství.

Libye má totiž dvě vlády a dva parlamenty. Mezinárodně uznávaný kabinet Abdalláha Sáního sídlí spolu s parlamentem zvoleným v loňských červnových volbách na východě země. Oproti tomu západ včetně metropole Tripolisu ale ovládají islamisté. V  zemi navíc řádí skupina napojená na radikály z hnutí Islámský stát, která bojuje za vlastní cíle proti oběma vládám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…