Kajínkova advokátka Klára Long Slámová: Ať Zeman hned koná a milost udělí, jinak jsou to prázdná slova

06.04.2017 15:35

Prezident Miloš Zeman by měl doživotně odsouzenému Kajínkovi udělit milost ihned. ParlamentnímListům.cz to řekla jeho advokátka Klára Long Slámová. Hlava státu totiž v Čáslavi před občany řekla, že o udělení milosti „vážně uvažuje“.

Kajínkova advokátka Klára Long Slámová: Ať Zeman hned koná a milost udělí, jinak jsou to prázdná slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Slámová

Podle Zemana existují důvodné pochybnosti o jeho skutečné vině. Prezident se podle svých slov dříve pokoušel přesvědčit ministry spravedlnosti, aby svolili k obnově Kajínkova procesu. To se však nestalo.

„Vážně uvažuji o milosti pro pana Kajínka, protože je ve vězení už 20 let a protože existují důvodné pochybnosti o jeho skutečné vině,“ sdělil doslova Miloš Zeman na čáslavském náměstí. Před tím připomněl i to, že pochybnosti nad případem panovaly již za jeho vlády a tehdejší ministr spravedlnosti Rychetský je sdílel rovněž.

Až dosud přitom Zeman udělení milosti Jiřímu Kajínkovi odmítal a argumentoval tím, že správné by bylo obnovit proces u jiného soudu než v Plzni, kde se původně proces konal. Jenže tomu patrně není nakloněn současný šéf resortu justice Robert Pelikán (ANO).

Kajínkova advokátka Klára Long Slámová pár minut po Zemanově prohlášení poskytla vyjádření ParlamentnímListům.cz. Vyzvala prezidenta, aby milost udělil ihned, jinak to prý může vypadat, že jméno jejího klienta (odsouzeného na doživotí za dvojnásobnou nájemnou vraždu a jeden pokus o vraždu) jen zneužívá při svých výjezdech po republice.

„Vzhledem k tomu, že Miloš Zeman opakovaně užívá při cestách za svými příznivci jméno Jiřího Kajínka, aniž by pro jeho případ cokoliv za ta léta učinil, budu se jeho vyjádřením zabývat až tehdy, pokud to bude skutečně myslet vážně a milost Jiřímu Kajínkovi udělí,“ řekla redakci advokátka Slámová.

Pokud prý má prezident skutečně pochybnosti o tom, zda nedošlo k justičnímu omylu, měl by vědět, že je v současné době jediným subjektem, který tuto situaci může napravit. „A tedy z titulu své funkce by měl okamžitě konat. Jinak jsou to prázdná slova, která ničemu a nikomu nepomohou,“ uzavřela pro ParlamentníListy.cz Klára Long Slámová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…