Kalousek: Co jsme my uspořili, to Babiš promrhá. Zde je graf

18.04.2014 13:44

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) předložil Konvergenční program ČR. Jedná se o první strategický dokument, v němž vláda sděluje, jak se hodlá chovat v oblasti rozpočtu, jak bude šetřit a jakým tempem plánuje zadlužovat veřejné rozpočty. Pro místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska jsou tyto údaje zdrcující.

Kalousek: Co jsme my uspořili, to Babiš promrhá. Zde je graf
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Podle Kalouska je Babišův dokument v rozporu s tím, co doposud hlásal. „Jak z přiloženého grafu vyplývá, ministr financí  nechce šetřit, chce zadlužovat zemi rychleji a na mezinárodní závazky kašle,“ uvedl exministr financí ve svém článku.

Sobotkova vláda těžce prosazené úspory nezodpovědně promrhá

Prvním paradoxem je údajně růst strukturálního deficitu z 0,3 procenta HDP na 1,3 procenta v roce 2014. Strukturální deficit v zásadě ukazuje, jak se vláda hodlá zadlužovat. Hospodářský cyklus zde přitom nehraje roli.

Kalousek připomíná, že se vládě Petra Nečase (ODS) dařilo zlepšovat hospodaření státu. „Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) a Andreje Babiše (ANO) tyto těžce prosazené úspory nezodpovědně promrhá navzdory mírnému hospodářskému růstu. Sama to přiznává ve svém oficiálním dokumentu,“ vyčítá někdejší šéf státní kasy.

Celý článek ZDE.

Dalším paradoxem je podle Kalouska připojení k evropskému fiskálnímu paktu. Sobotkova a Babišova vláda ale nyní do Bruselu posílá dokument, ve kterém tvrdí, že se bude chovat opačně. Poslanci vládní koalice zamítli dluhovou brzdu ve formě finanční ústavy. Mělo by také docházet ke snižování strukturálního deficitu, aby se stabilizoval pod jedním procentem HDP. Ani tomu ale Kalousek nevěří.

Z cizích peněz se dobře rozdává. Nečasově vládě se dařilo šetřit

Kalousek také upozornil, že za vlády TOP 09 se podařilo poprvé od 90. let snížit státní dluh. To přispělo k růstu důvěry v České republice ze strany finančních trhů. Ušetřily se tak desítky miliard na úrokových nákladech. Současná vláda ale bude pokračovat ve zvyšování strukturálního salda. Trhy ji pak mohou potrestat růstem nákladů.

„Z cizích peněz se dobře rozdává a vládní představitelé to vědí. Prostor pro rozdávání peněz jim vytvořila Nečasova vláda, kterou voliči potrestali za nepopulární úspory,“ uzavírá Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…