Kalousek: Kongres v Bruselu zatím nepřinesl řešení pro eurozónu

27.10.2011 17:18

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) upozornil, že noční dramata v Bruselu zatím nevyjasnila řešení krize eurozóny a hrozící finanční krize. Návrh na odpuštění 50 procent dluhu Řecku by totiž znamenal znehodnocení dluhopisů, kterými banky disponují.

Kalousek: Kongres v Bruselu zatím nepřinesl řešení pro eurozónu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a společná evropská měna. Fotokoláž.

„Banky, jež mají v rukou dluhopisy Řecka, budou mít problémy a s dokapitalizováním těchto bank budou mít národní vlády problémy. Bez řešení tohoto problému nebude krize vyřešena," řekl Kalousek v ČT.

Svůj souhlas vyjádřil i opoziční diplomatický expert Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Pokud budou banky snižovat objem svých aktiv, nebudou poskytovat úvěry. To je to poslední, co by se nám teď hodilo," sdělil místopředseda soc. demokracie Zaorálek pro Novinky.cz

Naše země se posouvá na okraj

S návrhem Bruselu ohledně řešení finanční krize není spokojen ani místopředseda Evropského parlamentu a europoslanec za ČSSD Libor Rouček. „Návrh, který leží nyní na stole, by měl zredukovat řecký dluh do roku 2020 na zhruba 120 procent řeckého hrubého domácího produktu. Otázkou ale zůstává, zda-li tyto kroky jsou dostatečné. V návrhu se například vůbec nemluví o investicích do posilování růstu a zaměstnanosti, řešení daňových úniků, zavedení eurobondů nebo daně z finančních transakcí," takto se vyjádřil Rouček po čtvrtečním vystoupení předsedy Evropské rady Hermana van Rompuye.

V závěru dodal, že je zklamán chováním české vlády. „ Vláda svým negativním a nekonstruktivním postojem k řešení problémů v EU a v eurozóně posouvá naši zemi na samý okraj evropského politického dění."

Změna Lisabonské smlouvy

Kalousek se shodl se Zaorálkem, že případná změna Lisabonské smlouvy by si vyžádala referendum. O změně smlouvy se zatím hovoří ve špičkách EU. Mnoho z nich připouští případně změny. Hlavní diskusi rozpoutal předseda Evropské rady Herman van Rompuy.

Čtěte dále:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: afk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…