Kalousek: Milouš Jakeš je vinen! chci slyšet od soudu

07.08.2019 13:07

Zatímco dnes mohou lidé volně cestovat do celého světa, v dobách, kdy naší vlasti vládli komunisté, něco takového možné nebylo. Neschválené pokusy dostat se na Západ zaplatili lidé často dokonce smrtí. Teď se zdá, že třicet let po pádu komunistického režimu mohou být jeho někdejší čelní českoslovenští představitelé odsouzeni za to, že zabíjení na hranicích své země posvětili. Miroslav Kalousek (TOP 09) doufá, že se dočká Jakešova odsouzení.

Kalousek: Milouš Jakeš je vinen! chci slyšet od soudu
Foto: screen: Twitter M. Kalouska
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09)

Bývalý generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš by se spolu s dalšími představiteli bývalého komunistického režimu mohl ocitnout před soudem a mohl by být souzen a možná i odsouzen za to, že posvětil smrt obyvatel bývalého totalitního východního bloku, kteří se chtěli dostat na Západ. Tehdejší pohraničníci měli tehdy za úkol pokusy o útěk do svobodného světa zmařit. Někdy tak učinili i za tu cenu, že občan toužící po svobodě svou touhu zaplatil smrtí.

„Bavorské úřady nyní vyšetřují společně s těmi českými někdejší členy Ústředního výboru Komunistické strany Československa a příslušníky komunistické Pohraniční stráže. Vyšetřováno je 41 osob v souvislosti s údajnými vraždami čtyř občanů komunistické Německé demokratické republiky, kteří byli na útěku do tehdejšího západního Německa a Rakouska. Informovalo o tom dnes státní zastupitelství v bavorském Weidenu a bavorský Zemský kriminální úřad s tím, že žádné osoby dosud vyslechnuty nebyly,“ napsala v závěru července ČTK.

„V prosinci 2017 deník Der Neue Tag uvedl, že trestní oznámení podala PEMC proti 54 českým a 13 slovenským občanům, včetně bývalého šéfa komunistů Miloše Jakeše a někdejších premiérů Lubomíra Štrougala a Petera Colotky. Slovák Colotka mezitím letos v dubnu zemřel,“ pokračovala ČTK.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek vyjádřil na sociální síti Twitter naději, že Jakeš a další komunističtí pohlaváři budou souzeni a odsouzeni jako vinní.

„Nemusím ty staré pány nutně vidět ve vězení, nejsem pomstychtivý. Ale rozsudek ‚vinen‘ by měl velký společenský smysl. Zločiny proti lidskosti nelze promlčet a mávnout rukou, ‚že to bylo dávno‘. Děkuji všem, kteří to nevzdali,“ napsal Kalousek dnes ráno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…