Kalousek, Němcová a další ve sněmovně bouřili proti šikaně od tajných služeb. Ale pak přistoupil k pultíku Tomio Okamura...

20.01.2015 22:13

Debata o tom, nakolik posílit pravomoci bezpečnostních složek v souvislosti s tím, jakému nebezpečí jsme vystaveni, se podle předsedy ODS Petra Fialy vede prakticky všude. Je podle něj potřeba více chránit soukromí občanů, více chránit intimitu lidí. "Přestat s omezováním individuální svobody, která je všude ohrožována,“ varuje předseda ODS před tím, aby Parlament bez vážné debaty kývl na to, aby se občané vzdali velké části svého soukromí.

Kalousek, Němcová a další ve sněmovně bouřili proti šikaně od tajných služeb. Ale pak přistoupil k pultíku Tomio Okamura...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Zároveň připustil, že kvůli posilování bezpečnosti občanů je třeba pravomoci bezpečnostních složek posilovat. "Musíme současně dbát na to, aby existovala kontrola ze strany veřejnosti,“ uvedl Fiala.

„Byl bych nerad, kdyby kvůli jedné šokující události, která nepochybně vyžaduje řadu bezpečnostních opatření, tato událost byla využita k prolomení všech tajemství paušálně pro všechny lidi. BIS má právo na všechny informace za předpokladu, že jí to schválí příslušný státní zástupce nebo soudce. Aby k tomu měla volný přístup bez systému brzd a pojistek, s tím bych nesouhlasil,“ řekl iDnes.cz exministr financí Miroslav Kalousek.

Bývalá šéfka sněmovny Miroslava Němcová by porovnala celou věc se zahraničím: “Dříve než kývneme vládě na nějaký její nápad, bude nás zajímat to, jak vypadá kontrola například ve Velké Británii."

Relativně nejvstřícněji se z pravicové opozice k posílení kompetencí tajných služeb vyjádřil předseda Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamura. "Podporujeme, aby zpravodajské služby mohly mít větší kontrolu nad finančními toky, které jsou tady předváděny různými islamisty. My jsme na to upozorňovali už před tou událostí v Paříži. Takže to samozřejmě podporujeme, ale musíme se na ty návrhy dobře podívat, aby to nezasahovalo do soukromí občanů, kteří s tím nemají nic společného,“ řekl Okamura. 

Podle bezpečnostního experta vládní KDU-ČSL, poslance Ivana Gabala, je posílení pravomocí tajných služeb žádoucí. "Pokud tyto nové možnosti zlepší výsledky tajných služeb, budu jenom rád. Zároveň na vládě Pavel Bělobrádek mluvil o tom, co máme v koaliční dohodě. Důležitá je nejen expanze možností tajných služeb, ale I kvalita kontroly,“ uvedl Gabal.

Vládní koalice proto sestaví pracovní skupinu, která by měla navrhnout, jak by v budoucnu kontrola tajných služeb v České republice mohla vypadat. A podle Gabala by i tuto věc mohl Parlament schválit v tomto volebním období. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…