Kalousek, Rusko, Zeman. Žhavý vývoj! Odhalil to Jakub Janda

21.11.2018 8:34

Ředitel neziskové organizace Evropské hodnoty Jakub Janda zavítal v úterý do Poslanecké sněmovny. Na konferenci, kterou pořádal poslanec ODS Pavel Žáček, se rozebíral postoj zpravodajských služeb k současnému světovému dění a u toho bojovník proti ruskému vlivu nemohl chybět. Debata zaujala i Miroslava Kalouska, který z ní okamžitě dovodil, proč je této zemi tak nebezpečný prezident Zeman.

Kalousek, Rusko, Zeman. Žhavý vývoj! Odhalil to Jakub Janda
Foto: Vít Hassan
Popisek: Expředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na Národní třídě

Jandu zaujal zejména šéf BIS Michal Koudelka. Z jeho vystoupení si Janda poznamenal, že „Česko čelí třem hlavním hrozbám z pohledu BIS: terorismus, ruské zpravodajské služby, čínské zpravodajské služby“. Zatímco terorismus je hrozbou krátkodobou, ruský a čínský zpravodajský vliv nás prý ohrožuje dlouhodobě.

Anketa

Hlasovali byste pro pád současné vlády Andreje Babiše?

10%
90%
hlasovalo: 28145 lidí

Pokud jde o terorismus, tak „česká muslimská komunita čítá rámcově 20 000 osob, je až na jedince klidná a neradikalizovaná“. Rizikem by prý byl příchod většího počtu migrantů, který by v této komunitě nejspíš navýšil radikalizační tendence.

Mnohem více si toho Janda poznamenal o vlivu Ruska. „Ruské služby u nás působí velmi agresivně, každý z Čechů v Česku může být například terčem jejich odposlechu nebo sledování,“ poznamenal si s tím, že v ČR nejvíce působí rozvědka SVR a vojenská rozvědka GRU. Mnoho ruských agentů prý působí na ambasádě nebo příbuzných institucích, docela dost jich ale prý operuje bez diplomatického krytí. „Rusko v Česku primárně sbírá neutajované informace o konkrétních osobách, ty posílají domů, tam si z nich skládají mozaiku a rozhodují jak se o ně budou snažit,“ rozkrývá Janda, co tu dělají. Kromě toho prý velmi usilují o šíření dezinformací.

Stejně jako ruské služby, i ty čínské jsou prý dobré v kybernetických útocích. „Z Činy u nás působí MSS (ministerstvo státní bezpečnostni), civilní i vojenská rozvědka,“ poznamenal si Janda. Cílem Číňanů je prý kromě ovlivňování politické scény také průmyslová špionáž. Tamní tajné služby prý „velmi brutálně a nekompromisně“ využívají čínskou komunitu v ČR.

„Mezi čínské tematické priority z vnitřních důvodů počítáme pět jevů: Tibet, Tchajwan, Ujgurové, Falun Gang, demokratizační hnutí. Takže se třeba stává, že Čína sleduje v Česku členy hnutí Falun Gong,“ dodává Jakub Janda.

Do budoucna se očekává čím dál větší agresivita obou zemí. Na druhou stranu prý „Rusové rozumí síle“. Jako ideál a návod uvádí „totální vyčištění ruské rezidentury v Británii“, které se prý povedlo po kauze Skripal, kdy měli Britové odhalit a poslat domů celkem 153 zpravodajců.

Poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek z výstupu šéfa BIS Koudelky dovodil, že nejspíš právě tyto jeho názory jsou důvodem, proč jej prezident Zeman vytrvale odmítá povýšit na generála. Koudelka podle něj, stejně jako jiní „muži ve službě“, například generál Karel Řehka (známý svým výrokem „chce se mi  zvracet“ poté, co Lubomír Zaorálek zpochybnil naší  misi v Afghánistánu), projevuje statečnost.

„Nevíme ale, zda stanoviska statečných mužů ve službě státu ( plk.Koudelka, gen.Pavel, gen.Řehka..) se promítnou do obranné strategie ČR. Uděláme vše proto, aby tomu tak bylo,“ dodal  Kalousek.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…