Kalousek a Stanjura se vyjádřili k Brexitu. Říct „zastřelme Junckera“ není řešení, myslí si šéf TOP 09

29.06.2016 22:24

K Brexitu a aktuální situaci v Evropské unii se v dnešním vysílání pořadu Události, komentáře ČT24 vyjádřili předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a poslanec za ODS Zbyněk Stanjura.

Kalousek a Stanjura se vyjádřili k Brexitu. Říct „zastřelme Junckera“ není řešení, myslí si šéf TOP 09
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

„Je to velmi vážná událost. Nejenom ekonomická, ale i politická a bezpečnostní. Asi nikdo z nás není v tuto chvíli schopen předvídat další vývoj. Strana, které mám tu čest předsedat, udělá vše pro to, abychom zůstali součástí Evropy,“ řekl úvodem Kalousek.

„Vidíme-li reakci špiček Evropské unie, naplňuje se podle mého názoru ten nejhorší scénář. Jako kdyby byli rádi, že se Britů zbavili,“ podotkl Stanjura s tím, že vnímá bláznivé nápady, které nyní slyší – například okamžité vstupování do eurozóny.

Kalousek předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi vyčítá především to, že před referendem vysílal do Velké Británie nešťastné vzkazy. „Ale nikdy bych si netroufl říct, že je špatným předsedou Evropské komise. Rozhodující kompetenci má Evropská rada. Premiéři se však scházejí podle mého názoru velmi málo,“ dodal. 

Podle Stanjury však Juncker naprosto selhal. „Pan Juncker je typický produkt dohody, který ve své funkci selhal,“ sdělil Stanjura. „Říct ‚zastřelme Junckera‘ není přece řešení,“ oponoval Kalousek. Velká Británie teď podle něj nemá lídra, a řešit situaci tím, že odstřelíme ještě navíc předsedu Evropské komise, je špatná varianta. 

Kalousek následně sdělil, že jej znepokojuje Stanjurova věta o tom, že si nyní máme vyjednat výjimky. „Měli bychom přece ustanovit dohodu, ve které bude co nejméně výjimek,“ podotkl k tomu Kalousek. „Chceme zkrátka pravidla, ve kterých nebudou mít státy výjimky a v nichž se některé kompetence pro nezbytnost Evropy posílí a jiné se budou decentralizovat,“ dodal.

Oba muži se následně vyjádřili i k euru. „Pokud se bude politická diskuse vyvíjet tak, že opravdu vznikne dvourychlostní Evropa, budu naléhat na to, abychom vstoupili urychleně do eurozóny, neboť si tím pořídíme jistotu, že jsme v tom rychlejším pruhu Evropy,“ sdělil Kalousek. Podle Stanjury je euro výhradně politický projekt. „V tuto chvíli není výhodné a vhodné k tomuto projektu přistupovat,“ zmínil Stanjura s tím, že v případě, že by situace ohledně eura byla aktuální, žádali by referendum. „Musím se smát tomu, že ODS by chtělo na tak vážnou situaci referendum,“ zareagoval Kalousek s tím, že je to nezodpovědné. Stejnou chybu udělal i britský premiér David Cameron. „Vytáhl džina z láhve a nechal rozhodovat lidi o tom, čemu ne úplně rozumějí,“ dodal předseda TOP 09.

„Cameron dělá nejvíc po své politické porážce,“ zastal se závěrem britského premiéra Stanjura. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…