Kalousek a další pravičáci hovoří ke slovům Merkelové o Sudeťácích. Pozor, výbušné

21.06.2018 12:02

Bránit nedávná slova Angely Merkelové na adresu sudetského odsunu je v Čechách nepopulární disciplína. Jsou ale tací, kteří se tohoto úkolu zhostí rádi, jako třeba šéfredaktor serveru Forum24 Pavel Šafr. Zde jsou názory Petra Fialy, Miroslava Kalouska a Pavla Šafra na odsun Němců po válce, které zveřejnili na Twitteru. Přidal se i zakladatel ODS Petr Paulczyňski.

Kalousek a další pravičáci hovoří ke slovům Merkelové o Sudeťácích. Pozor, výbušné
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala se šéfem TOP 09 Miroslavem Kalouskem

Jako první názor na článek na Novinkách zveřejnil Petr Fiala. „Vytahování věci z minulosti a jejich jednostranná interpretace rozhodně nepomáhají rozvoji vzájemných vztahů,“ vyčetl německé kancléřce. Jako historik v tomto ohledu má jistou profesní zkušenost.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Příspěvek komentoval Pavel Šafr, šéfredaktor serveru Forum24, a na rozdíl od Petra Fialy nevolil smířlivý tón. „Vyhnání našich německých spoluobčanů byl hnusný zločin, který přispěl k nástupu komunismu,“ myslí si Šafr. „Bez vyhnání Němců by nebyl Únor 48. Zlikvidovali jsme si kus své vlastní identity. A to nemluvím o masových vraždách nevinných lidí, včetně žen a dětí, kterých se tehdy Češi dopustili,“ útočí Šafr na Čechy.

Anketa

Je morální ospravedlnění pro odsun sudetských Němců z ČSR po roce 1945?

95%
5%
hlasovalo: 15669 lidí

A pokračuje dál: „Jinak celkem chápu, že v této nacionalistické, zakomplexované a zbolševizované společnosti tuto prostou pravdu politik říkat nemůže. Já to ale říct můžu,“ stěžuje si šéfredaktor Forum24 na stav společnosti.

Vyjádřil se i jeden ze zakladatelů ODS, Petr Paulczyňski. „Kolik pak myslíte, pane profesore, že by vám přibylo procent, kdybyste tu bábu rovnou poslal do prdele?“ nebere si servítky.

K tématu svou troškou do mlýna přispěl i Miroslav Kalousek, bývalý předseda TOP 09. Reaguje přímo na Fialův tweet: „Nejsem historik jako ty, Petře. Leč tolik vím, že odsun a jeho průběh je temnou a často zločinnou etapou naší historie, kterou se nelze chlubit. Při pohledu do pohraničí mám pocit, že nejvíc jsme potrestali sami sebe. Nikdo nechce nic revidovat. Ale na názor má právo každý. I AM.

A na reakci, že ho budou lidé proklínat, Kalousek píše: „Proč by mě proklínali? To jsou většinou ctitelé AfD a Viktora Orbána, kteří stále vyzývají ke zrušení Benešových dekretů. Ty A. Merkel rušit nechce. TOP 09 taky ne. Voliči T. Okamury a V. Klausů asi ano, když se jejich favorité s AfD a Orbánem tak kamarádí...

Kalousek nakonec věnoval celý tweet svému vyjádření k Merkelové. „Řada významných politiků odsoudila ‚výroky‘ A. Merkel o odsunu. Prohlašuji, že odsuzuji jejich lacinou a manipulativní kritiku. Populismus a nesnášenlivost přinášejí krátkodobé politické body. Dlouhodobě však mají na společnost devastující dopad,“ odsoudil populismus politik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…